thuiszorg | samenwerken met mantelzorg

Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in je browser.

 
header-nieuwsbrief

Zorgleefplanwijzer nieuwsbrief, april 2015

Beste Zorgleefplanwijzer,

In de thuiszorg gebeurt op dit moment veel. Het zorg(leef)plan is een centraal instrument bij het indiceren door wijkverpleegkundigen. In deze nieuwsbrief vertelt wijkverpleegkundige Julia hoe zij het indiceren verbindt met de rest van het zorgproces waarin andere teamgenoten, veel verzorgenden, een belangrijke rol spelen. Ook besteden we aandacht aan de samenwerking met mantelzorgers. In het V&VN standpunt lees je wat er van verpleegkundigen en verzorgenden hierin wordt verwacht.

Reacties op de nieuwsbrief zijn van harte welkom.

Veel leesplezier,
Anne Marie Vaalburg / Zorgleefplanwijzer.nl


Aan de slag met het thuiszorgteam

juliaddeel2

Door de tijdsdruk die er op het herindiceren van de cliënten zit, bestaat het gevaar dat dit helemaal los staat van het dagelijks werk van de rest van het thuiszorgteam. Dat zou jammer zijn. De nieuwe zorgplannen die uit het herindiceren voortkomen, bieden een prachtige kans om bijvoorbeeld het methodisch werken in de teams een stevige impuls te geven. Julia vertelt hoe zij haar weg hierin zoekt.

>>> Lees het verhaal van Julia


Voorjaarsschoonmaak thuiszorgpagina's

thuiszorgWe hebben voorjaarsschoonmaak gehouden. De pagina over het werken met het zorgleefplan in de thuiszorg is geactualiseerd. Je vindt daar nu ook alle informatie over indiceren en organiseren van zorg.
Bijzonder dat de uitkomsten van de enquête die we hielden in 2011 nog zo actueel zijn!

>>> Het zorgleefplan in de thuiszorg


Mantelzorgers en lijfgebonden zorg

Untitled 3Verpleegkundigen en verzorgenden spelen samen met de mantelzorger een belangrijke rol in het ondersteunen van samenredzaamheid van kwetsbare ouderen. In het V&VN Standpunt Informele zorg lees je welke rol. Het uitgangspunt is om mantelzorgers geen verpleegtechnische handelingen of lijfgebonden zorg te laten uitvoeren.

>>> Standpunt V&VN Informele zorg

 


Mantelzorgers: Goed mee samenwerken en niet betuttelen!

corinaVoor haar EVV-opleiding moest Corina Wintermans, verzorgende IG in Den Bosch de test van Mezzo maken over samenwerken met mantelzorgers. Zorgleefplanwijzer.nl sprak met haar nadat ze de test had ingevuld. De test was erg kort en omdat ze zelf ook mantelzorger is, scoorde ze hoog.

>>> Lees de uitkomsten van CorinaVeel gestelde vragen rondom het zorgleefplan

faq

Indien er sprake is van een vrijheidsbeperkende maatregel moet dit vermeld staan in het zorgdossier. Moet een werkinstructie over deze vrijheidbeperkende maatregel ook in het dossier aanwezig zijn of kunnen we volstaan met een verwijzing naar deze instructie in een protocollensysteem?
> Lees het antwoord

Heb jij ook een vraag die je graag beantwoord ziet in deze nieuwsbrief? Stuur hem in!


Waarom je deze nieuwsbrief ontvangt

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van nieuws rondom Zorgleefplanwijzer.nl.  Mocht je geen gebruik meer willen maken van onze nieuwsbrief, dan kun je je uitschrijven via de link onderaan deze nieuwsbrief. Heb jij een leuk item voor deze nieuwsbrief? Stuur ons een bericht.

Wilt u zich uitschrijven? Klik hier om uit te schrijven