Hebben clienten invloed op hun zorg?

Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in je browser.

 
header-nieuwsbrief

Zorgleefplanwijzer nieuwsbrief, oktober 2015

Beste Zorgleefplanwijzer,

De cliënt heeft de regie over het zorg(leef)plan, dat staat in Waardigheid en trots, het verbeterplan voor de verpleeghuiszorg van staatsecretaris Van Rijn. Wat helpt om de cliënt echt de regie te geven? Een eenvoudiger zorg(leef)plan zeiden verpleegkundigen en verzorgenden die de V&VN enquête over dit onderwerp invulden. In Wolvega zijn ze daar al mee bezig, bekijk de profielpagina van de cliënt in het interview met Mieke Draijer. Lees ook over de cliëntondersteuner van MEE, er zijn veel manieren om de cliënt meer te zeggen te geven.

Veel leesplezier en hartelijke groet,
Anne Marie Vaalburg / Zorgleefplanwijzer.nl


Het zorgleefplan moet eenvoudiger

inspectieV&VN en Zorgleefplanwijzer.nl hebben onderzocht hoe verpleegkundigen en verzorgenden werken met het zorgleefplan. Lukt het hen cliënten de regie te geven? Uit het onderzoek blijkt dat het zorgleefplan een belangrijk middel is om de zorg goed te laten aansluiten bij de behoeftes van de cliënt. Qua omvang en complexiteit is het echter uit de hand gelopen.

 >>> Lees de uitkomsten


Moed hebben om te doen wat bij de cliënt past

evaluatieVerpleegkundigen en verzorgenden geven aan dat het zorgleefplan als idee een goed instrument is, maar dat het zijn doel voorbij is geschoten. Er wordt teveel opgeschreven en te weinig mee gedaan. Waar ging het mis? Zorgleefplanwijzer.nl sprak met Mieke Draijer, directeur Medische Zaken van Meriant in Friesland, zij werken aan een zorgleefplan 2.0.

>>> Naar het praktijkvoorbeeld


Cliëntondersteuner geeft cliënt meer invloed

mee100

Als een cliënt zijn behoeftes niet goed kan verwoorden tijdens het bespreken van zijn zorgleefplan kan hij sinds 1 januari een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE. Dit is vastgelegd in de Wet Langdurige zorg. De cliëntondersteuner kan helpen bij het opstellen en bijstellen van het zorg(leef)plan en bemiddelen tussen de cliënt en de zorgaanbieder als zij er samen niet uitkomen. We spraken met Auke Blom, adjunct-directeur van MEE Nederland over deze nieuwe functionaris in de ouderenzorg. >>> Lees verder


Oproep: Schrijft jouw cliënt of diens familie wel eens iets in het zorgleefplan?

study

Je probeert je cliënt zoveel mogelijk te betrekken bij het zorgleefplan. Waar we benieuwd naar zijn is of jouw cliënt en/of familie wel eens iets in het zorgleefplan schrijft. Of als je werkt met een digitaal plan: schrijf jij dan namens de cliënt? We horen het graag! Onder de reacties verloten we een de Glossy Zin in Zorg (zie onder).

>>> Reageer

 


Glossy Zin in Zorg: 152 pagina's met inspiratie

coverZinKen jij de glossy Zin in Zorg ? Hij is werkelijk prachtig. Het onderwerp is bezieling in de zorg vroeger en nu. Er staan verhalen in van zusters en broeders van toen en van nu: wat beweegt hen om in de zorg te werken? De verhalen worden afgewisseld met 'doe-bladzijden', het lijkt wel wat op het magazine Flow.

>>> Lees verder


Meryem Donks winnaar V&VN Zorgaward 2015

winnaarawardMeryem Donks, persoonlijk begeleider bij Al-Noor, een woongroep voor islamitische dementerende ouderen bij Cordaan, is de winnaar van de V&VN Zorgaward 2015. De vakjury vindt haar een rolmodel van vakinhoudelijk leiderschap bij verzorgenden. Meryem weet binnen de woongroep voor islamitische dementerende ouderen dilemma's bloot te leggen waar cultuur en professionaliteit elkaar raken. Zij kreeg maar liefst 50 procent van de stemmen.

>>> Lees verder


Waarom je deze nieuwsbrief ontvangt

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van nieuws rondom Zorgleefplanwijzer.nl.  Mocht je geen gebruik meer willen maken van onze nieuwsbrief, dan kun je je uitschrijven via de link onderaan deze nieuwsbrief. Heb jij een leuk item voor deze nieuwsbrief? Stuur ons een bericht.

Wilt u zich uitschrijven? Klik hier om uit te schrijven