Intimiteit in de zorg

Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in je browser.

 
header-nieuwsbrief

Zorgleefplanwijzer.nl nieuwsbrief, januari 2016

Beste Zorgleefplanwijzer,

In de ouderenzorg komt het onderwerp seksualiteit vaak pas aan de orde als een cliënt grenzen van een medecliënt of van een medewerker overschrijdt. Dat is jammer, want seksualiteit hoort bij het leven. Mensen beminnen elkaar, genieten van elkaars lichaam, hebben behoefte aan intimiteit. Ook ouderen! Deze nieuwsbrief zit vol tips om seksualiteit en intimiteit wèl een plek te geven in de zorg.

Veel leesplezier en hartelijke groet,
Anne Marie Vaalburg / Zorgleefplanwijzer.nl


Intimiteit en seksualiteit in de zorg

seksualiteit

In het praktische boekje Seksualiteit uit de serie 'Zo mooi anders in de zorg' vind je veel casussen die je helpen het gesprek met je collega's of klasgenoten over seksualiteit en intimiteit in het werk op gang te brengen. Het gaat er in het boek telkens om dat je leert verbindend te communiceren.

>>> Lees verder

 


Een gesprek over seksualiteit met je cliënten

evaluatie

Helaas komt in de zorg het onderwerp seksualiteit vaak pas aan de orde als een cliënt grenzen van een medecliënt of van een medewerker overschrijdt. Dat is jammer, want seksualiteit hoort bij het leven. Vind je het lastig om het gesprek over seksualiteit met je cliënten op gang te brengen? Zorgleefplanwijzer.nl geeft je tips.

>>> Lees verder

 


Seksualiteit in je team bespreken

veranderingenSeksualiteit binnen het team bespreken blijkt in de praktijk vaak lastig. Om jou en je team op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Organiseer een bijeenkomst met je team en maak het onderwerp bespreekbaar.

>>> Lees verder

 


Sexuele behoefte ondersteunen

devoordHoe kun je als team een cliënt die zijn seksuele behoeftes nogal expliciet uit, respectvol ondersteunen? Zorgleefplanwijzer sprak hierover met Isabel Altena, Evv-er op een psychogeriatrische afdeling van verpleeghuis De Voord in Elburg. Hoe zijn zij te werk gegaan? En is seksualiteit of intimiteit een onderwerp dat standaard met bewoners of familie wordt besproken?

>>> Lees verder


De seksuele achtergrond van 80 plussers

80

Iedereen die in de ouderenzorg werkt wordt vroeg of laat geconfronteerd met seksuele uitingen van ouderen. Dit gedrag is nooit los te zien van het levensverhaal van deze ouderen en de seksuele moraal van de vorige eeuw. Het is belangrijk daar wat van te weten.

>>> Lees het artikel van Marcelle Mulder

 


Liefde in tijden van dementie

dementieWelke belangen en afwegingen spelen er allemaal wanneer een cliënt met dementie een intieme relatie aangaat? Hoe stel je vast wat goed is voor een cliënt? In een artikel uit het Tijdschrift voor verpleeghuisgeneeskunde lees je hoe je recht doet aan alle betrokkenen door met hen in gesprek te gaan.

>>> Naar het artikel

 


Waarom je deze nieuwsbrief ontvangt

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van nieuws rondom Zorgleefplanwijzer.nl.  Mocht je geen gebruik meer willen maken van onze nieuwsbrief, dan kun je je uitschrijven via de link onderaan deze nieuwsbrief. Heb jij een leuk item voor deze nieuwsbrief? Stuur ons een bericht.

Wilt u zich uitschrijven? Klik hier om uit te schrijven