logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Teamscan Samenwerken met naasten getest

Wat is nodig om goed samen te werken met mantelzorgers? Dat hebben de deelnemers van de Werkplaats Samenredzaamheid op een rijtje gezet onder de noemer Teamscan. In verpleeghuis Lozerhof testten vier verzorgenden en hun teamleider de Teamscan. Is dit een handige checklist om te kijken of je klaar bent voor het samenwerken met mantelzorgers?

teamscan

Familie en vrienden spelen een belangrijke rol in het leven van de cliënt. Daarom willen we graag goed met hen samenwerken. Dit gaat niet vanzelf. Het vraagt een andere manier van werken en het vraagt steun van de organisatie. In de werkplaats Samenredzaamheid somden de deelnemers zaken op die van belang zijn om goed samen te kunnen werken met naasten.

Al deze punten zijn op een rij gezet in een Teamscan. Hopelijk kunnen anderen die Teamscan gebruiken om te kijken wat er bij hen nog aan ontbreekt. In verpleeghuis De Lozerhof testten vier verzorgenden Marnala, Aroena, Sonya en Yvonne met hun teamleider Greet, de Teamscan.

Punt voor punt kritisch bekeken

Allereerst hebben zij, zonder naar de teamscan te kijken, punten opgenoemd die belangrijk zijn in het samenwerken met naasten. Ze noemden goede communicatie, openheid, vertrouwen en elkaar feedback geven over het nakomen van afspraken met familie. Verschillende van deze punten zullen we aan de Teamscan toevoegen.

Eén voor één liepen ze daarna de punten uit de Teamscan door. Verschillende punten waren te uitgebreid of onduidelijk geformuleerd. Andere punten leverden een gesprek op, zoals bijvoorbeeld het punt: Als iemand bij ons komt wonen, geven we duidelijke informatie over wat wij bieden en wat we verwachten. Het eerste gesprek is misschien nog wat te vroeg om gelijk al verwachtingen uit te spreken naar familie. Familie wordt wel gewezen op het grote aanbod aan activiteiten in De Lozerhof waar ze met hun partner of ouder aan deel zouden kunnen nemen. Op die manier wordt betrokkenheid gestimuleerd.

Wat kunt u zelf doen?

Het gesprek kwam op verwachtingen uitspreken naar familie in het algemeen. Soms, als familie hoge eisen stelt waar je maar met moeite aan kunt voldoen, kun je hen ook vragen of zijzelf ook iets kunnen bijdragen in de zorg voor hun partner, vader of moeder.

Sommige punten bleken in dit team niet haalbaar, zoals bijvoorbeeld voor de verhuizing naar het verpleeghuis bij iemand thuis langsgaan. Dit vraagt een te grote tijdsinvestering van de zorgcöordinatoren in het team. Daarom ligt er het plan om dit in de nabije toekomst door de casemanagers te laten doen.

Het nakomen van gemaakte afspraken is voor de verzorgenden van De Lozerhof een belangrijk punt. Zij hebben gemerkt dat dit op de eerste plaats komt als je het vertrouwen van familie wil winnen en een basis wil leggen voor goede samenwerking.


Ook de Teamscan testen?

Al met al was het een heel zinvol gesprek over de Teamscan. Duidelijk werd dat het instrument ook gebruikt kan worden om met elkaar in het team uit te wisselen over hoe doen wij dat eigenlijk?
Wij gaan aan de slag met een volgende versie!

Wil je de Teamscan ook uitproberen? Je vindt hem hieronder evenals tips bij het uitproberen.

>>> Download de Teamscan
>>> Download Tips bij uitvoeren Teamscan

We horen graag je reactie!

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload