logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Wie is eigenaar van het zorgleefplan? De cliënt of de organisatie?

Antwoord:

Deze vraag stellen veel lezers aan zorgleefplanwijzer.nl. Wetgeving en richtlijnen doen hier geen keiharde uitspraken over, maar geven wel veel aanwijzigingen hoe met het zorgleefplan om te gaan. Zorgleefplanwijzer geeft een antwoord.

Als je meer wilt weten over het omgaan met het zorgleefplan raadpleeg dan de Wet op de Geneeskundige BehandelOvereenkomst (WBGO) en de Richtlijn Verpleegkundige en Verzorgende verslaglegging. De wet en de richtlijn geven goede handvatten voor gebruik in de parktijk. Wie eigenaar van het zorgleefplan is, staat er niet klip en klaar in beschreven. Wat het verwarrend maakt is dat je het begrip eigendom of eigenaarschap verschillend kan invullen.

Is de eigenaar de beheerder?

Eigendom kan gaan over het beheer, het bewaren. Hiervoor is de organisatie verantwoordelijk. Het houdt twee dingen in:

  1. Ervoor zorgen dat tijdens de periode dat de cliënt in zorg het dossier goed bewaard wordt. Zo kan iedere betrokken zorgverlener de afspraken met de cliënt nalezen. Dit is belangrijk voor continuïteit en dus kwaliteit van zorg.
  2. Nadat de cliënt uit zorg is gegaan het dossier gedurende 15 jaar bewaren voor eventuele vragen achteraf

Of is de eigenaar degene die bepaalt wat erin staat?

Eigendom kan gaan over de inhoud, en heeft veelal te maken met privacy: wat wordt er allemaal over mij opgeschreven en wie mag dat allemaal lezen? Hier heeft de cliënt het laatste woord. Dit is geregeld in de WGBO.

Voortdurend checken bij de cliënt

Hier kunnen meningsverschillen ontstaan tussen de cliënt en de organisatie. De cliënt wil niet dat bepaalde zorgverleners in het dossier lezen, de organisatie moet dan met redelijke argumenten komen waarom het belangrijk is dat die zorgverlener het dossier wel leest. Het is daarom ten alle tijden van belang om met de cliënt (of diens vertegenwoordiger) samen het zorgleefplan op te stellen en samen de afspraken vast te leggen en samen te rapporteren. Dan ben je al in gesprek over hoe je het opschrijft en gebeurt dat op een voor de cliënt acceptabele manier.

Maar, ook al is alles opgeschreven zoals de cliënt het goed vindt, dan nog kunnen er dingen zijn waarvan de cliënt niet wil dat bepaalde mensen het lezen.
Zorgleefplanwijzer is er voorstander van om het opstellen van het zorgleefplan en het rapporteren te doen in de u-vorm, en te checken of wat je opschrijft klopt.

Twee voorbeelden van gesprekken tussen verzorgende en cliënt

Verzorgende:
Ik schrijf het zo op in het zorgleefplan, klopt dat volgens u: U vertelt dat u 's morgens door uw Parkinson een langzame starter bent, maar dat u wel een ochtendmens bent. Afspraak: u wil om 7 uur gewekt worden maar pas na half 11 geholpen worden met wassen.

Cliënt:
Ja dat klopt precies, zet er nog maar bij dat ik de gordijnen graag open wil om 7 uur.


Verzorgende:
Ik schrijf het zo op in het zorgleefplan, klopt dat volgens u: U mist uw vrouw heel erg, u geeft aan dat u liever niet over haar praat, dat is te pijnlijk.

Cliënt:
Moet je dat zo precies opschrijven? Wat klinkt dat rottig. En moet Jan en alleman dat lezen? Nee hoor schrijf maar op: Truus is pas dood, liever niet over praten. En die meisjes die mijn kamer schoonmaken, die kijken ook steeds in dat boek, moet dat?

Verzorgende:
Dat is best belangrijk, zij moeten ook weten wat met u is afgesproken, over Truus bijvoorbeeld, maar ook over hoe u de kamer schoongemaakt wil hebben. Anders gaan zij u misschien iedere dag naar Truus vragen.

Cliënt:
Ok dat snap ik. Maar ik vind het wel lastig. Ze kunnen ook dat hele verhaal over die prostaat lezen. Dat gaat ze niks aan....etc.

Verzorgende:
U kunt er vanuit gaan dat al mijn collega's integer en respectvol omgaan met de informatie van cliënten en hetgeen geschreven staat in een zorgleefplan. Als het goed is, vraagt iedereen u toestemming om informatie te mogen lezen in het dossier en lezen zij alleen datgene wat ze nodig hebben. Mocht u een andere indruk hebben, spreek dan vooral de persoon er op aan, of meldt het aan Christa onze teamleidster.

Meer weten?

>>> lees de Richtlijn Verpleegkundige en Verzorgende Verslaglegging

 

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload