logo_vvn_metdescr_gewoon

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Samenredzaamheid

Inloggen

 • Wachtwoord vergeten?
 • Gebruikersnaam vergeten?
 • Maak een account aan

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50
> e-mail


een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

ZLP - in de praktijk

Het zorgleefplan op papier is duidelijk. Maar hoe nu verder in de praktijk? Op deze pagina's lees je hier alles over. Kies een onderwerp in het menu (links).
Of laat je inspireren door de praktijkvoorbeelden.

Deze pagina wordt regelmatig voorzien van nieuwe en actuele informatie. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Registreer je dan als deelnemer en we informeren je via onze nieuwsbrief.

Vragen en reageren

Heb je vragen over het werken met het zorgleefplan in de praktijk? Kijk bij de veelgestelde vragen. Je kunt ook reageren op artikelen en zo met elkaar van gedachten wisselen of het onderwerp.

In de schijnwerpers

 • Uitnodiging

  Uitnodiging: Deze site is niet alleen vóór, maar vooral opgezet dóór zorgverleners. Daarom nodigen we ook jou uit actief mee te helpen aan de inhoud en opbouw van deze site.

  Jouw tips, aanvullingen en suggesties kunnen wij plaatsen. Help mee van deze site een succes te maken: tip je collega's en vakgenoten over het bestaan van deze site en doe actief mee op ons forum.

   

Praktijkvoorbeelden

 • Zakboekje rapporteren boordevol tips

  Onderwerp: Rapporteren
  Interview met: Arianne Samsom
  Achtergrond: Projectleider digitaal zorgdossier
  Door: Anne Marie Vaalburg

  whz intro

  Cliënten kunnen bij WoonZorgcentra Haaglanden sinds kort hun zorgdossier inzien via het cliëntportaal. Dit was aanleiding om met elkaar kritisch naar het rapporteren te kijken. Het resultaat is een handzaam zakboekje met tips over rapporteren via de SOAP methode.

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

 • Meer regie door het cliëntdossier: ken je de regels van mijn moeder?

  Onderwerp: Eigen regie
  Interview met: José van de Wijgert
  Achtergrond: beleidsadviseur Inovum
  Door: Anne Marie Vaalburg

  inovem jose intro

  Hoe kan het cliëntdossier helpen de eigen regie van de cliënt en zijn familie te versterken? Met die vraag is José van de Wijgert, ooit verpleegkundige, nu beleidsadviseur bij Inovum bezig. Inovum is een zorgorganisatie met onder andere thuiszorg en verpleeghuiszorg in kleinschalige woonvormen in Wijdemeren en Hilversum.

 • Cliëntondersteuner geeft cliënt meer invloed op de zorg

  Onderwerp: Nieuwe functionaris ouderenzorg
  Interview met: Auke Blom
  Achtergrond: adjunct-directeur van MEE Nederland
  Door: Anne Marie Vaalburg

  mee intro

  Als een cliënt zijn behoeftes niet goed kan verwoorden tijdens het bespreken van zijn zorgleefplan kan hij sinds 1 januari 2015 een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE. Dit is vastgelegd in de Wet Langdurige zorg. Deze helpt bij het opstellen en bijstellen van het zorg(leef)plan en bemiddelt tussen de cliënt en de zorgaanbieder als zij er samen niet uitkomen.

 • Moed hebben om te doen wat past bij de cliënt

  Onderwerp: zorgleefplan 2.0
  Interview met: Mieke Draijer
  Achtergrond: directeur Medische Zaken Meriant
  Door: Anne Marie Vaalburg

  merint introVerpleegkundigen en verzorgenden geven aan dat het zorgleefplan als idee een goed instrument is, maar dat het zijn doel voorbij is geschoten. Er wordt teveel opgeschreven en te weinig mee gedaan. Waar ging het mis? Zorgleefplanwijzer.nl sprak met Mieke Draijer, directeur Medische Zaken van Meriant in Friesland, zij werken aan een zorgleefplan 2.0.

 • Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie levert maatwerk bij onbegrepen gedrag

  Onderwerp: Onbegrepen gedrag
  Interview met: José Hebinck
  Achtergrond: Verzorgende-IG, Pleyade in Arnhem
  Door: Anne Marie Vaalburg

  joseIn de ouderenzorg worden regelmatig psychofarmaca ingezet om probleemgedrag te onderdrukken. Deze medicijnen beïnvloeden weliswaar het gedrag, maar hebben bijwerkingen, zoals sufheid, minder goed kunnen lopen en risico op vallen. José Hebinck, verzorgende-IG bij Pleyade in Arnhem, volgde de opleiding tot Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie en vertelt hoe die opleiding haar heeft geholpen anders met onbegrepen gedrag van bewoners om te gaan.