logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

André Rieu en bingo beu

Onderwerp: Alternatieve activiteiten met cliënten
Interview met: Marleen Pauw
Achtergrond: Verzorgende IG-student
Door: Anne Marie Vaalburg

alternatief introZijn jullie de dvd van André Rieu, het krantlezen, sjoelen en de bingo ook zo beu? Dit vroegen Klaaske, Christa, Elles en Marleen, Verzorgende IG-studenten aan elkaar. Omdat er in de lessen nog weinig aandacht aan welzijn wordt besteed, sloegen ze de handen in elkaar. Voor de kwaliteitsdag van school bedachten zij een workshop waarin je ideeën kunt opdoen voor àndere activiteiten met je cliënten. Zorgleefplanwijzer.nl sprak met Marleen Pauw.

Hoe kwamen jullie op het idee voor deze workshop?

Onze groep is van mening dat verzorgenden te weinig kennis en vaardigheden hebben in het aanbieden van activiteiten aan cliënten om het welzijn te verbeteren. Terwijl er steeds meer van ons verwacht wordt op dit gebied.

Toen we met elkaar zaten te brainstormen over het onderwerp, werd het een opsomming van ergernissen. Op onze leerwerkplek staan André Rieu, krantlezen, sjoelen en bingo met stip bovenaan het lijstje. Maar daar kunnen toch niet alle cliënten gelukkig mee zijn?

alternatief1

Hoe gaat de workshop er uit zien?

Wij gaan voor de kwaliteitsdag op school een workshop opzetten waarin de deelnemers hun eigen activiteitenwaaier kunnen samenstellen. We richten verschillende thematafels in, bijvoorbeeld over natuur, creatief, ontspanning, koken, huishouden of cultuur.

Op elke tafel staan voorwerpen die met het thema te maken hebben en een kaartenbak met door ons verzamelde ideeën. De deelnemers kunnen zowel uit die kaartenbak ideeën overnemen, als zelf ideeën verzinnen doordat ze geïnspireerd raken door de spullen.

Bij binnenkomst geven we ook een A4-tje met uitleg waaraan de activiteiten wel en niet moeten voldoen. Je hoeft bijvoorbeeld echt niet de hele groep erin te betrekken en de activiteit hoeft geen uur te duren. Houd het vooral eenvoudig. Als ik op mijn stageplek de wasmand op tafel leeggooi, komt er altijd wel iemand helpen vouwen, dat is ook een activiteit.

Wanneer zijn julie tevreden over de workshop?

Ieder deelnemer krijgt een scharnierring om de ideeën aan te hangen en aan het eind van de workshop gaat iedereen met een activiteitenwaaier naar huis. Onze droom is dat elke verzorgende straks naast haar verbandschaar een activiteitenwaaier in haar schortzak heeft zitten. Met de behulp van de waaier weet ze sneller wat ze met haar cliënten kan gaan doen.

alternatief2Door zoveel tafels neer te zetten hopen we dat de deelnemers op ideeën komen die dichtbij henzelf liggen. Als je zelf enthousiast ergens over bent, presenteer je het ook met meer enthousiasme. Het is net als met je kinderen, ik ben bijvoorbeeld niet zo gek op spelletjes doen, mijn zoontje doet dat dan ook liever met zijn vader. Ik heb van de week met hem een lentetuintje in een dienblad gemaakt, met aarde bloembolletjes, een vijvertje, dat vind ik leuk!

Natuurlijk moet de activiteit ook bij de cliënt passen. Dat merk je gauw genoeg. Onze activiteitenbegeleidster wilde kinderliedjes met een cliënte gaan zingen, zij vond dat echter veel te kinderachtig.

Help Klaaske, Christa, Elles en Marleen!

Heb je leuke ideeën voor in de kaartenbakken? Reageer onderaan dit artikel! Wij zorgen dat ze bij Klaaske, Christa, Elles en Marleen terechtkomen.

Lees ook:

>>> meer praktijkvoorbeelden

Reacties (6)

 • Mestdach Heidi

  25 april 2013 op 12:52 |
  Ik kan allen maar zeggen dat dit heel knap is wat jullie doen. Het is juist we houden ons zo aan onze gewoontes vast , de ouderen willen meer als dat alleen

  antwoord

 • trees

  25 mei 2013 op 18:12 |
  Goed idee ..
  Gewoon iemand al een potlood en pen te geven met een a 4 tje zodat hij of kan tekenen of schilderen is al oke..
  Zo ging ik wel 2 x per jaar met een bewoner de boekenkast opruimen ..heerlijk vond ze dat ..hihi ze begon gelijk in de boeken te bladeren..

  antwoord

 • janine

  27 juni 2013 op 10:13 |
  Goed idee..
  Maar zou dit ook werken met KSW dementerenden?

  antwoord

 • jolanda van Leeuwen

  04 juli 2013 op 12:21 |
  mijn complimenten ziet er echt heel goed uit en jullie ideeën zijn haalbaar. Naast dat de zorg hier veel aan kan hebben denk ik dat menig huiskamermedewerker hier ook baat bij kan hebben. Meer bewoners gericht werken!

  antwoord

 • Anoniem

  15 juli 2013 op 14:30 |
  Een herinneringskoffer is leuk om bij elkaar te verzamelen. Echt zo'n oude koffer met allemaal echt oude spulletjes, prulachtig , gereedschap , oud stukje Maja zeep, 4711 eau de cologne oude keuken / sigaren blikjes, zo'n
  Heen en weer wiegend theezeefje, oude vergeelde foto' s bijv klederdracht...enz enz, bedenk het maar. Alles inpakken in dun papier en iedereen mag er een uithalen, samen erover praten!

  antwoord

 • Joke Straathof

  22 maart 2015 op 11:08 |
  De kerkdienst live streamen
  Een documentaire over africa o.i.d.laten zien
  Ik denk dat we veel meer met Ipads e.d. kunnen doen.
  Skypen met familieleden

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload