logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Twee vliegen in één klap: tegelijk ZLP en ECD implementeren

Onderwerp: Tegelijk het ZLP en ECD implementeren
Interview met: Heleen Hage, stafmedewerker
Locatie: De Hoven, Onderdendam
Door: Anne Marie Vaalburg

Heleen HageTwee vliegen in één klap. Tegelijkertijd het zorgleefplan en het Electronisch Cliënten dossier implementeren, dat doen ze bij De Hoven. Zorgleefplanwijzer.nl sprak met Heleen Hage, die als stafmedewerker Kwaliteit & Innovatie dit proces begeleidt.

 

Wat was de reden om met dit twee vliegen in één klap traject te beginnen?

Binnen de Hoven werd op elke locatie een ander dossier gebruikt. Dit was geen wenselijke situatie, bijvoorbeeld bij een verhuizing van de ene naar de andere locatie. Er waren ook plannen om 'electronisch' te gaan. Het enige wat bij ons electronisch ging was de cliëntenadministratie.

We besloten toen om tegelijkertijd zowel het Electronisch cliëntendossier als het zorgleefplan te implementeren. We hebben gekozen voor een ECD dat gebaseerd is op het model zorgleefplan van Actiz.

Hoe loopt het?

ecd_pcOver het algemeen loopt het goed. We merken wel dat de implementatie van het ECD iets vlotter verloopt dan die van het zorgleefplan. Binnen een paar weken was iedereen aan het ECD gewend. Dit ECD is erg gebruikersvriendelijk, het zijn rustige overzichtelijke schermen.

Je hoeft maar weinig te klikken en te zoeken. Als je een zorgdoel wil formuleren, klikt gelijk het schermpje met de bijpassende informatie vanuit het betreffende domein van de cliënt open.

Als we eens een keer een weekend op papier rapporteren omdat een nieuwe cliënt nog niet in de cliëntenadministratie is ingevoerd, wordt er gemopperd. Zo normaal is het werken met het ECD al!

Het zorgleefplan blijft toch iets waar we aandacht aan moeten besteden. Daarin blijkt de praktijk wat weerbarstig. In de hectiek van de alledag grijpen mensen makkelijk terug naar het oude.

Welke positieve effecten merk je van het ECD?

De medewerkers ervaren tijdswinst. Je hoeft aan minder te denken, je kunt bijvoorbeeld gewaarschuwd worden als er een herindicatie moet worden aangevraagd, de risicosignalering wordt in het ECD gebouwd. Je hebt ook alles bij de hand, je bent nooit meer een papiertje kwijt, alles zit bij elkaar. En we hebben geen last meer van onleesbare handschriften.

Verder heeft het werken met het zorgleefplan als effect dat we de cliënt nog beter leren kennen. Medewerkers geven aan dat die kennis hun helpt om beter aan te sluiten bij de wensen van de cliënt.

Het onderdeel processturing moeten we nog inrichten, dat ondersteunt het primaire proces. Je kunt bijvoorbeeld een melding krijgen: over vijf dagen is er een MDO van ... of: er is nog geen geldig ID bewijs.

Werken jullie ook met standaarddoelen?

We gaan werken met een doelenbibliotheek omdat medewerkers aangeven het soms moeilijk te vinden om een doel te formuleren. Uiteraard kunnen er ook zelf doelen worden geformuleerd.

Wat moet er nog gebeuren?

Nog niet alle zorgleefplannen zijn gemaakt. Als dat klaar is gaan we rapporteren op doelen en kan de 24uurs rapportage gebruikt worden voor de verpleegkundige overdracht. De behandelaars gaan de behandelaarmodule samen met een paar verzorgenden testen, daarna kan dat gedeelte ook in gebruik genomen worden.

ecd_pers2De behandelaars rapporteren al wel in het ECD wanneer dat relevant is voor de verzorging of andere disciplines, maar hun eigen medische dossier zit er nog niet in. Maar in dit systeem kun je goed aangeven wie toegang heeft tot welke gegevens en dat ook door middel van wachtwoorden goed afschermen.

Heeft de cliënt ook toegang?

Nee nog niet, daar wordt aan gewerkt, de cliënt krijgt in de toekomst met een wachtwoord toegang tot het eigen dossier. Nu loopt de cliënt, of vaker eigenlijk de familie, mee naar de zusterpost of het dossier wordt uitgedraaid.

Wat is belangrijk voor verzorgenden bij de implementatie van het ECD?

Tijd voor scholing en de gelegenheid om de zorgleefplannen te maken. Zeker de eerste plannen kosten veel tijd. Geef mensen de tijd om te veranderen. En kies een toegankelijk, gebruiksvriendelijk ECD. Die van ons is perfect voor verzorgenden.  

Lees ook:

Reacties (2)

 • L van der Vliet

  12 oktober 2013 op 09:24 |
  Ik heb met belangstelling bovenstaand relaas gelezen over het tegelijkertijd invoeren van het ECD en ZLP. Onze organisatie heeft gisteren een besluit genomen voor de aanschaf van een nieuw ECD. Momenteel werken wij in onze oude systeem nog met oude zorgplannen gebaseerd op probleem doel en actie.In het nieuwe ECD willen wij werken vanuit het Zorgleefplan.Graag zou ik dit ook tegeleijkertijd in willen voeren, maar ik realiseer me dat dit een flinke uitdaging is. Is er een beschreven implementatieplan waar ik gebruik van zou kunnen maken zodat de organisatie vlot en veilig over kan stappen waarbij wij niet allemaal fouten maken die voorkomen kunnen worden? of zijn er andee mogelijkheden waar ik ondersteuning kan zoeken, vinden?
  Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

  antwoord

 • Anne Marie Vaalburg

  28 oktober 2013 op 09:18 |
  Beste L,

  Dit is een veelvoorkomende situatie. Sommige leveranciers van ECD's kunnen de organisatie hierin begeleiden. Je zou de leverancier van het ECD kunnen vragen of zij een dergelijk plan hebben, of dat zij je in contact kunnen brengen met een klant van hen die hetzelfde proces heeft doorlopen.
  Succes!
  Anne Marie, zorgleefplanwijzer.nl

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload