logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Het Zorgleefplan in de thuiszorg

Locatie: 't Derkshoes, Westerbork
Onderwerp: het zorgleefplan in de thuiszorg
Interview met: Jannie Dol, teamleider
Door: Anne Marie Vaalburg - Zorgleefplanwijzer.nl

thuiszorg_jannieWe krijgen veel vragen over het gebruik van het zorgleefplan specifiek voor de thuiszorg. Daarom gingen we in gesprek met Jannie Dol. Wat zijn haar ervaringen met het zorgleefplan in de thuiszorg? 

 

Jannie vertelt: Als zorgleefplan gebruiken wij het model dat Actiz voor de thuiszorg gemaakt heeft, dit werkt prettig, het is fijner om in te vullen. Eerst werkten we met het intramurale model, maar dat was wat te uitgebreid.

Vullen jullie ook een zorgleefplan in bij eenvoudige hulpvragen?

Ja, want dat wordt van je verwacht als thuiszorgorganisatie. Maar als we bijvoorbeeld alleen bij iemand komen om steunkousen aan te trekken dan heb je geen compleet beeld nodig. Het is wel zo dat je al doende meer gewaar wordt. Waar mensen over praten daar willen ze vaak ook iets mee. Dus als je merkt dat iemand eenzaam is dan pak je dat wel op, òòk bij mensen met een eenvoudige hulpvraag. In die situaties ‘groeit' het zorgleefplan dus. Ik zeg ook altijd: het zorgleefplan hoeft niet in een keer af.

Vind jij dat welzijn ook bij het takenpakket van de verzorgende hoort in de thuiszorg? Moet de verzorgende bijvoorbeeld ook de sociale kaart goed kennen?

Wij hebben het voordeel dat we nauw samenwerken met de Stichting Welzijn Ouderen. Welzijn hoort wel tot het takenpakket, maar vooral het signaleren van behoeftes op dat gebied. Vervolgens verwijzen we de mensen dan door naar bijvoorbeeld een ouderenadviseur.

Zorgleefplanwijzer.nl hoort vaak dat het voeren van gesprekken met cliënten in het kader van het zorgleefplan niet past binnen de geïndiceerde uren. Wat is jullie ervaring?

Dat klopt inderdaad, het is echt puzzelen en je creativiteit gebruiken. Ook hier geldt: het hoeft niet allemaal na het eerste contact met de cliënt af te zijn.

>> Meer informatie over het zorgleefplan in de thuiszorg

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload