logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Hoezo illegale lijstjes?

Onderwerp: Opleiding tot contactverzorgende
Interview met: Ellen Goossen
Organisatie: Zorggroep Sint Maarten
Door: Anne Marie Vaalburg

groepwaaierZe is vooral beter geworden in het voeren van lastige gesprekken. Voor collega's maakte ze zelfs een handige communicatiewaaier, die momenteel wegens succes al wordt bijgedrukt. En illegale lijsten? Die zijn juist nuttig. Zorgleefplanwijzer.nl sprak met Ellen Goossen werkzaam bij de Zorggroep Sint Maarten over haar opleiding tot contactverzorgende.

 

 'Voor sommige mensen is communicatie hun tweede natuur. Ik zag wel eens op tegen een lastig gesprek: 'Zal ik het zeggen of niet? Ach laat maar, zo erg is het niet', enzovoorts. In mijn hoofd werd het dan te groot. Door de opleiding is alles bespreekbaar geworden. We hebben veel geoefend en in intervisie cases besproken.

Minder beladen

Als ik nu een collega iets zie doen, waar ik mijn vraagtekens bij heb, stel ik op een gelijkwaardige manier de vraag: 'Goh, waarom doe je dat zo?' Het is minder beladen. En als ik er per ongeluk toch iets uitflap met een wijzend vingertje, dan bespreek ik dat achteraf ook met die collega.

Geheugensteuntjes

Ik heb heel veel gehad aan geheugensteuntjes die we in de opleiding kregen, zoals GEIN voor het geven van feedback. Benoem het Gedrag dat je ziet, vertel welk Effect het gedrag op je heeft, geef een Ik-boodschap, wacht niet te lang, geef het Nu.

Waaier

waaierIk heb altijd een waaiertje op zak met de vragen die je kunt stellen over de vier domeinen van het zorgleefplan. Die gebruik ik heel veel. Over communicatie heb ik net zo'n waaier gemaakt, geïnspireerd op die geheugensteuntjes. Deze waaier is nu gedrukt voor alle collega's, vind je het niet geweldig?!

Enthousiast over het zorgleefplan

De opleiding ging ook over het zorgleefplan. Over het zorgleefplan ben ik enthousiast. Het geeft een bepaalde structuur aan de zorg voor de cliënt. Op vaste tijden kom je met de huisarts, de psycholoog, de familie, alle mensen die er verstand van hebben, bij elkaar. Het geeft houvast, we zijn met zijn allen met hetzelfde bezig voor de cliënt. En als alles op het oog goed gaat, glipt een cliënt toch niet door je vingers, omdat je elk jaar twee keer bijelkaar komt om het zorgleefplan te bespreken.

Illegale lijsten?

Daarnaast is het zorgleefplan wel bewerkelijk. Er staat ook veel in wat vooral wettelijk verplicht is. Ik vraag me wel eens af: 'Wie kijkt daarnaar? En hoe houden we het werkbaar? Moet een verzorgende die invalt eerst vijftien pagina's per cliënt doorworstelen?'

In de praktijk werken we daarom met lijstjes naast het zorgleefplan. Dat worden illegale lijsten genoemd. Maar hoezo illegaal? Door die lijsten werken we efficiënter. In de opleiding raakten we hierover in gesprek en zijn we naar Daniëlle de opleidingsfunctionaris gestapt met de vraag of die lijsten niet legaal kunnen worden gemaakt. Dàt heeft de opleiding me ook opgeleverd.

gein lsd

Het was ontzettend leuk om de opleiding te doen met collega's uit allerlei locaties. We wisselden veel uit en dat zette me regelmatig aan het denken over hoe ik mijn werk doe. Eerder zou ik dat misschien niet gedaan hebben, je doet je werk volgens de regels, want zo hoort het nu eenmaal.

De communicatiewaaier is op dit moment helaas niet te koop of beschikbaar.

Lees ook:

>>> Zorggroep Sint Maarten
>>> Interview Ria Leliveld, collega van Ellen
>>> meer praktijkvoorbeelden

Reacties (2)

 • diana

  19 juli 2013 op 16:03 |
  Is de waaier mbt de vragen over het zorgleefplan wel te koop en zo ja waar?

  antwoord

 • Sandra

  20 juli 2013 op 13:26 |
  Zoals onderaan het artikel staat is de waaier helaas niet te koop en ook niet beschikbaar. Zodra dit wel het geval is zullen we dit hier melden.

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload