logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Samen gaon veer d’r veur!

Locatie: Moseaezorggroep, Maastricht
Onderwerp: Implementatie van het zorlgeefplan
Interview met: Lilian Frusch, teamleider
Door: Anne Marie Vaalburg - Zorgleefplanwijzer.nl

sintgerlachus logoVlak na de carnaval in 2010 sprak Zorgleefplanwijzer met Lilian. Zij is samen met het team Verzorging van de 62 aanleunwoningen van verzorgingshuis Sint Gerlachus bezig met de implementatie van het zorgleefplan. Hoe pakken zij dit aan? Samen goan veer d'r veur! 

 

Hoe was jullie carnaval?

carnavalHet was weer een geweldig feest. Ieder jaar benoemen we in Sint Gerlachus een Prins of Prinses en maken er een feestelijke dag van. Het is een feest waar onze bewoners erg naar uit kijken. Ze komen geheel uitgedost naar het carnavalsfeest. Er wordt die dag flink samen gedanst in de polonaise. Vooral de teamleden die zelf van carnaval houden maken er samen met de bewoners een echte happening van. Op z'n Maastrichts gezegd ‘Sjiek is miech dat!'

En nu weer over naar de orde van de dag! Hoe zijn jullie bezig met het zorgleefplan?

De contactverzorgenden hebben met alle cliënten een 'nieuw' kennismakingsgesprek gevoerd. Dit heb ik als teamleider met de contactverzorgenden voorbereid. We werken de gesprekken uit in de U-vorm. Dus bijvoorbeeld: 'U stelt het op prijs dat er belangstelling getoond wordt na een bezoek aan het ziekenhuis. We spreken met u af dat we zullen bellen als u bij een arts geweest bent.' Deze vorm van rapporteren brengt het zorgleefplan dichter bij de bewoner.

Ik merk dat de verzorgenden steeds enthousiaster worden en dat is erg leuk om te zien. In de gesprekken komen dingen naar voren die niemand wist. Wij niet, maar de familie soms ook niet. En eigenlijk uit alle gesprekken komen acties naar voren. Zo is een contactverzorgende nu aan het regelen dat een bewoner weer met koets en wagen kan rijden een aantal maal per jaar. Een andere cliënt wil ontzettend graag een tuintje. Weer een derde gaf aan, zoals ik net al vertelde, dat hij het erg op prijs zou stellen als wij belangstelling tonen na een bezoek aan het ziekenhuis. Het gaat veelal om kleine dingen die je snel kunt regelen en het werk wordt er gewoon leuker van.

Een vraag die veel van onze lezers zullen stellen is: Hoe passen jullie het in in de krappe indicaties?

Ik zie het extra werk dat we nu doen als investeren in de toekomst. We leren de cliënt beter kennen en dat levert op de lange duur winst op. Zorg kan beter aangepast worden aan de behoeftes en wensen van de cliënt. Dit levert tevreden cliënten en tevreden medewerkers op.

Daarnaast zitten we in een cultuuromslag. We zijn aan het leren dat je niet voor iedere cliënt hetzelfde hoeft te doen. Want iedere cliënt heeft zo zijn specifieke wensen. En wat betreft de extra tijd die de kennismakingsgesprekken nu kosten dat bespreken we ook met de cliënt. Die kan dan zelf aangeven: Ja laten we vandaag een kattenwasje doen in plaats van een douchebeurt en dan gaan we daarna om de tafel voor een gesprek. De cliënt bepaalt!

En de behoeftes die je op het spoor komt, kun je daar binnen de indicaties wat mee?

We hebben als stelregel: geen vraag is te gek, kijk serieus naar mogelijkheden en wees creatief.
We hebben bijvoorbeeld een slechtziende cliënte die graag in het verzorgingshuis in de eetzaal mee wil eten. Doordat ze knoeit doet ze dit niet meer. Uit het gesprek dat de contactverzorgende met haar had kwam naar voren dat ze dit wel zag zitten als er begeleiding in de eetzaal zou zijn. Binnen haar indicatie is er geen ruimte voor één op één begeleiding. Maar gelukkig kwam die vraag ook van een aantal bewoners in het verzorgingshuis dus sinds kort zijn er twee medewerkers aanwezig die bewoners helpen tijdens het nuttigen van de maaltijd.

Wat dat betreft is er wel een verschil met de gewone thuiszorg. Wij zitten dicht op het verzorgingshuis en kunnen gebruik maken van faciliteiten daar. Zowiezo zitten we wat dichter bij elkaar zodat we ook als leidinggevenden de cliënten sneller beter leren kennen en ook als team snel bij elkaar kunnen komen om te overleggen en daar waar nodig bij te sturen.

Hoe betrek je je medewerkers?

We werken met vakgroepen aan verschillende thema's, onder andere de vakgroep zorgleefplan. In iedere vakgroep zitten ook helpenden of verzorgenden. Dat werkt goed, we weten zo precies wat er op de werkvloer leeft. Als we nieuwe formulieren bedenken, worden die eerst uitgetest door de mensen die er mee moeten werken. Ook kunnen de verzorgenden in zo'n vakgroep tips uitwisselen. Zo had een andere locatie een waaier met de vier domeinen gemaakt, die hebben wij van hen overgenomen en testen we momenteel uit in ons team.

Verder roosteren we het werk zo dat de cliënt die vooral 's avonds zorg nodig heeft ook 's avonds haar contactverzorgende regelmatig ziet. Als leiding gevende zorg je ervoor dat je medewerkers hun taak goed kunnen uitvoeren. Je zorgt voor de juist voorwaarden zoals tijd, ruimte voor overleg en planning.

Hoe betrek je de medewerkers die geen contactverzorgende zijn?

Bij ons is aan iedere contactverzorgende een helpende gekoppeld. Dat werkt erg goed. De helpende voelt zich hierdoor ook verantwoordelijk voor haar cliënten. Ik merk het doordat ze bij afwezigheid van de contactverzorgende naar me toe komen met de zaken die ze signaleren. Ja, we hebben echt een pracht team dat samen de schouders eronder zet! Samen gaon veer d'r veur!

>> Meer praktijkvoorbeelden

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload