logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Sexuele behoefte ondersteunen

Onderwerp: Intimiteit en seksualiteit
Interview met: Isabel Altena, Evv-er psychogeriatrische afdeling
Locatie: Verpleeghuis De Voord, Elburg
Door: Anne Marie Vaalburg

devoordHoe kun je als team een cliënt die zijn seksuele behoeftes nogal expliciet uit, respectvol ondersteunen? Zorgleefplanwijzer sprak met Isabel Altena, Evv-er op een psychogeriatrische afdeling van verpleeghuis De Voord in Elburg.

Wat was voor julie als team de aanleiding om bij elkaar te gaan zitten?

Eén van onze cliënten, een man van 58 jaar met niet aangeboren hersenletsel is seksueel nogal ontremd. Dat uitte zich vooral in het onzedelijk betasten van medewerkers, veel collega's hadden daar last van. Langzamerhand werd deze man vanwege dat gedrag steeds meer afgezonderd, hij kreeg ook het stempel 'vieze man'.

Als gevolg daarvan zagen we hem depressief worden, wegkwijnen. Hij kreeg ook rustgevende medicatie tegen dit ontremde gedrag.
Een aantal van ons keek door zijn gedrag heen en zag de mens achter dat ontremde gedrag. We hadden met elkaar sterk de behoefte om iets voor hem te betekenen.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

We hebben een aantal teambijeenkomsten met elkaar gepraat. Enerzijds over: Wat voel je dan? Wat stuit je precies tegen de borst? Waar heb je moeite mee? Hoe kunnen we je helpen grenzen aan te geven? En Anderzijds: Wat kunnen we hem bieden, dat hij toch zijn gevoelens kan uiten? Tot hoe ver kun je daarin gaan? Waar voel je jezelf nog prettig bij? Mag hij nog wel een hand op je bil leggen of mag hij je flink knuffelen?

Daar kwamen we met elkaar goed uit en ook hij begreep goed wat hij wel en niet kon doen.
Daarnaast zijn we hem toen ook meer aandacht gaan geven op andere momenten, we hebben bijvoorbeeld afgesproken dat hij standaard met het eten geholpen zou worden. Met wat moeite kon hij dat wel zelf, maar door die hulp te geven ontstaat er ook tijd voor een praatje en persoonlijke aandacht.

Hielp dit alles?

We merkten dat hij toch nog iets mistte. En zo zijn we uiteindelijk uitgekomen op een televisie met dvd-speler op zijn kamer, overigens wel door hem zelf betaald. Daar kan hij, als hij daar behoefte aan heeft, erotische dvd's kijken.
Onderling hebben we daar goede afspraken over gemaakt. Niet alle collega's vinden het prettig om zo'n film op te zetten en en niet iedereen wil of kan hem helpen met wassen als hij heeft gemasturbeerd.

We hebben daarin respect voor elkaar en iedere dag is er wel iemand aanwezig die hem wel kan helpen.
Het gaat nu zo goed dat we ook de medicatie aan het afbouwen zijn.

Is seksualiteit of intimiteit een onderwerp dat jullie met bewoners of familie standaard bespreken?

Nee, de rest van onze bewoners is vrij oud. Ook zij zijn bij vlagen wel eens ontremd, maar dat blijft dan beperkt tot een flinke pakkerd omdat ze denken dat je hun vrouw bent!
Verder zijn onze bewoners en hun familie over het algemeen zeer gelovig en op leeftijd en bij die doelgroep is het geen gebruikelijk onderwerp om over te praten. Maar als het een probleem wordt maken we het bespreekbaar. Hoe lastig ook. Dat hebben we bij de cliënt waarover ik je vertelde ook gedaan en hij lijkt nu een veel prettiger leven te hebben.

Lees ook:

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload