logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Van een groot- naar kleinschalig aanbod

Locatie: Het Mennistenerf zorgcentrum Zaandam
Onderwerp: Van grootschalig naar kleinschalig activiteitenaanbod

overlegEls Nugter (activiteitencoördinator) en Ellen Meijns (teamleider)hebben meegewerkt aan het verbetertraject ‘Zeggenschap' van Vilans over werken met een zorgleefplan. De sfeer van vraaggericht werken was bij hen al langer aanwezig. Alle bewoners van de somatisch afdelingen zijn geïnterviewd over hun wensen en vragen. Een verslag.

 

Wensen van bewoners

Nieuw voor de medewerkers was om meer in domeinen te gaan denken en om in gesprek te gaan met bewoners over andere onderwerpen dan zorg. Uit die gesprekken kwam naar voren dat een aantal bewoners zich om verschillende redenen niet thuis voelde in de grootschalige activiteiten die voor alle bewoners in het zorgcentrum georganiseerd werden. De wensen van die bewoners zijn naast elkaar gelegd en daaruit zijn een paar nieuwe initiatieven gekomen.

koffiedrinkenDe huiskamers op de afdelingen worden nu ook benut voor activiteiten met een klein groepje bewoners in een meer huiselijke setting. Er is bijvoorbeeld een cryptoclub gestart. Een ouder echtpaar uit een aanleunwoning lossen samen met twee bewoonsters cryptogrammen op. Deze worden voorgelezen omdat de bewoonster slechtziend is. Bewoners die eerst op hun kamer bleven doen nu vaak mee aan activiteiten.

De deelneemsters van geheugenspellen wat elke woensdagmiddag plaats vindt, vertellen dat ze zich bij deze opzet veel prettiger voelen en dat ze elke week zin hebben om weer te komen. Samen lossen we veel woordpuzzels op en lachen we veel met elkaar.

Pluspunt van het zorgleefplan

Door de nieuwe initiatieven zijn er gastvrouwen en nieuwe vrijwilligers bijgekomen. Het welzijn van de bewoners staat centraal, het gaat om zorg en welzijn. Iedereen draagt hier haar deel aan bij. Ellen Meijns voegt toe dat de administratieve klussen zijn toegenomen, wat zeker wennen is, maar dat de informatie ook veel oplevert. De bewoners worden veel meer bij alles betrokken. Maandelijks wordt het plan met de bewoner doorgenomen. Er is meer achtergrond informatie aanwezig waardoor er nu beter en snellen op de behoeften van de bewoners kan worden ingespeeld. Tijdens zorgmomenten wordt het contact hierdoor ook meer benut.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van dit voorbeeld nog vragen? Je kunt dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload