logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Wensen bespreken bij een kopje thee

Onderwerp: Wenstafel
Interview met: Willeke Geerts
Organisatie: Bureau Geerts
Door: Anne Marie Vaalburg

wenstafelGezellig met zijn allen met een pot thee kijken welke wensen er leven onder bewoners en daar ter plekke een oplossing voor vinden, dat is hoe een Wenstafel naar idee van Willeke Geerts eruit ziet. Zorgleefplanwijzer.nl sprak met haar. Genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2012!


‘Een knoop aan je broek, zélf een cadeautje kopen voor je kleinkind, naar een echte bibliotheek in plaats van een boek lenen van de leeskar, mensen worden heel gelukkig als dit soort kleine wensen in vervulling gaan. Tegelijkertijd zijn het wensen die in de dagelijkse zorg misschien niet meer zo snel opvallen.

Elke twee weken om de tafel

Met de Wenstafel ga je als zorginstelling structureel aan de slag met dit soort verlangens. Er zijn natuurlijk andere initiatieven zoals de wensboom waar mensen hun wens in mogen hangen, maar de Wenstafels gebeuren met een vaste regelmaat. Elke twee weken ga je om tafel met de vrijwilligerscoördinator, betrokken buurtbewoners, cliënten, mantelzorgers en eventueel verzorgenden. Zij regelen het met elkaar. Hierdoor ontstaan allerlei nieuwe contacten.

Ook bewoners onderling vervullen elkaars wensen

Ook bewoners onderling kunnen op deze manier meer voor elkaar gaan betekenen. Achter de deuren van verzorgingshuizen kan een enorme eenzaamheid heersen. Misschien wil iemand niet in een eetzaal eten, maar wel één keer in de week samen met een andere bewoner eten. Aan de Wenstafel komen dit soort contacten tot stand.

wenstafel1

Nieuwe stijl

Dit concept past ook goed bij de ‘vrijwilliger nieuwe stijl'. Steeds meer mensen willen in het vrijwilligerswerk dat zij doen echt iets betekenen voor een ander. Koffie schenken voor een groep of op een andere manier assisteren bij een groepsactiviteit is niet wat ze zoeken.'
Willeke Geerts' enthousiasme werkt aanstekelijk. ‘Het sluit ook erg goed aan bij de Wmo Nieuwe Stijl, de eigen kracht van burgers wordt aangeboord, door de buurt binnen te halen vergroot je de participatie. En niet onbelangrijk: met de Wenstafels kun je aan de inspectie laten zien dat je bloedserieus omgaat met de wensen van je bewoners.'

Draaiboek

Binnenkort komt er een draaiboek uit voor het opzetten van Wenstafels. Bureau Geerts adviseert hierbij. Haar motto is hierbij: Bureau Geerts gunt iedere instelling en bewoner de resultaten van een Wenstafel! Vragen? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met Willeke (Bureau Geerts).

Lees ook:

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload