Dossier Samenredzaamheid
Het zorgleefplan helpt je de cliënt te ondersteunen het leven te leiden dat hij gewend was of wil. Het zorgleefplan brengt het gesprek op gang tussen jou en de cliënt, over alle aspecten van zijn leven. In het zorgleefplan leg je afspraken vast en het helpt je regelmatig met de cliënt te evalueren: zijn we goed bezig?
Gewoon leven' zoals de cliënt dat gewend was, of wil. Daarbij spelen de ‘oude' contacten een belangrijke rol: de partner, kinderen, kleinkinderen, familieleden, buren en vrienden. Als je een cliënt ondersteunt bij hoe hij zelf wil leven, ligt het voor de hand samen te werken met deze naasten. Ook in de samenwerking met de naasten kan het zorgleefplan een middel zijn om het gesprek op gang te brengen en over deze samenwerking afspraken te maken in het zorgleefplan.
Omdat naasten zo'n belangrijke rol spelen in de kwaliteit van leven van de cliënt hebben we op deze pagina informatie over dit onderwerp gebundeld. Heb je aanvullingen of goede ervaringen? We zetten ze er graag bij! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. daar hebben je collega's in andere organisaties ook weer wat aan.
Samenwerken met mantelzorgers?
Wil je meer weten over het samenwerken met mantelzorgers? We hebben de informatie voor je op een rij gezet.
>>> Lees verder
Praktijkvoorbeelden en interviews
Hoe werk je constructief samen met familie in de zorg? In een workshop over familieparticipatie wisselden de deelnemers hun successen op dit vlak uit. Zorgleefplanwijzer.nl bundelde de tips en zocht er aanvullende informatie bij. >>> Lees de tips
Hoe kan een cliëntenraad prettige samenwerking met familie stimuleren? Daarover vertelt Sis Hoek, (ex-)cliëntenraadslid van verzorgings/verpleeghuis Holdert in Emmen, onderdeel van zorggroep Leveste Middenveld en deelnemer van de werkplaats Samenredzaamheid. >>> naar het praktijkvoorbeeld
Inzet van familie verplichten? In twee woonzorgcentra van Vierstroom is in 2012 en 2013 een experiment uitgevoerd waarin familie voor vier uur per maand verplicht werd te helpen bij de ondersteuning van cliënten. >>> Lees meer
Op allerlei manieren wordt in psychogeriatrisch verpleeghuis De Lozerhof gekeken hoe kan worden samengewerkt met mantelzorgers. Zorgleefplanwijzer.nl sprak met locatiemanager Wil van der Steen over hun aanpak: het houden van een enquête onder mantelzorgers. >>> naar het praktijkvoorbeeld
De mantelzorgers van je cliënt meer betrekken bij het dagelijks leven van de cliënt, hoe doe je dat? Zorgleefplanwijzer sprak met Diana Hendriksen, zorgcoördinator bij Plataan. Een kleinschalige woonvorm binnen Birkhoven Zorggoed in Amersfoort. >>> naar het praktijkvoorbeeld
Marjan is werkzaam bij Icare als coördinator van een locatie waar dagactivering aan ouderen wordt geboden en is samen met collegacoördinatoren bezig de samenwerking met mantelzorgers en familie te verbeteren. >>> naar het interview
Werkboek Samenredzaamheid en Teamscan
Een groep enthousiaste professionals in de ouderenzorg maakten samen het Werkboek Samenredzaamheid. Je vindt hierin verhalen hoe collega's clienten en familie ondersteunen het samen te redden. En de Teamscan. De Teamscan is een checklist voor je team en geeft antwoord op de vraag 'Wat is er nodig om samen te werken met mantelzorgers'. De Teamscan kun je ook los downloaden.
>>> Download het Werkboek Samenredzaamheid (let op: eerst inloggen of aanmelden)
>>> Recensie Werkboek Samenredzaamheid
>>> Teamscan (download)
>>> Vier verzorgenden van Verpleeghuis De Lozerhof gingen je voor, lees hun bevindingen.
>>> Test Teamscan door thuiszorgorganisatie Kleurrijk Zorg
Tip: Leertraject Familievriendelijk werken
Op leerstationzorg.nl (onder Actuele trajecten) vind je een leertraject Familievriendelijk werken. Het is een bijscholing voor verzorgenden op niveau 2 en 3. Het gaat zowel om materiaal voor leren met een groep als om e-learningmodules.
Doel van het materiaal is medewerkers toe te rusten om persoonlijk en professioneel contact te onderhouden met familieleden en andere belangrijke naasten rond de cliënt.
Het leertraject is in te zetten als verbetertraject. Het materiaal is geschikt om bijvoorbeeld gedurende een jaar specifiek in te zetten op de verbetering van de samenwerking met familieleden en bewoners.
Online test: Ontdek of jij samenwerkt met mantelzorgers
Naast (bijna) elke patiënt, cliënt, zorgvrager, bewoner staat ook een mantelzorger. Ben jij iemand die graag alleen werkt? Of ben jij iemand die juist graag samenwerkt met een partner, ouder, kind, buur of vriend die de cliënt veel langer kent dan jij? Doe deze test van Mezzo en ontdek wat de voordelen van jouw werkwijze zijn!
>>> naar de test
Vragen of meer informatie?
Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..