Mentaal welbevinden

Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in je browser.

kop

Zorgleefplanwijzer nieuwsbrief, september 2011

Beste [NAME],

annemariev

Tijdens mijn vakantie las ik 'De grote zaal'  van Jacoba van Velde. Dit hartverscheurend mooie boek snijdt allerlei thema's aan die met mentaal welbevinden te maken hebben.

Het speelt zich af in 1952, Geertruida van der Veen belandt na een beroerte in een rusthuis. Zij moet afscheid nemen van haar oude leven en zich redden in een nieuwe situatie waar vooral veel gebrek is aan privacy.

Het laat de waarde zien van een eigen plek voor dat welbevinden. En de grote waarde van het vervullen van kleine wensen: een ritje naar zee in haar geval.

Deze nieuwsbrief gaat over het thema mentaal welbevinden. Op het eerste gezicht een lastig thema, maar ook een mooi thema waarbij je jezelf als mens inzet voor de ander.

Veel leesplezier en hartelijke groet,
Anne Marie Vaalburg / Zorgleefplanwijzer.nl


Mentaal welbevinden?

vraagtekenMeer weten over het domein Mentaal welbevinden? Op internet is veel informatie te vinden. Om het je makkelijk te maken hebben wij de informatie voor je verzameld en voor je op een rij gezet, inclusief onze eigen informatie en downloads.

>>> Informatie mentaal welbevinden

 


Mentaal welbevinden: regie is belangrijk!

zegIeder mens wil een betekenisvol leven leiden. Invloed hebben op hun leven en omgeving en daar een gevoel van eigenwaarde aan ontlenen. Dat geldt ook voor mensen met dementie. Over hoe je 'het voeren van regie' bij mensen met dementie kunt ondersteunen, schreef Angèle Jonker het prachtige boek Zegt ù 't maar.

>>> Lees verder

 


Thuisvoelen en thuiskomen

thuiskomenJe thuisvoelen in een verzorgingshuis, dat gaat niet vanzelf. De film Thuiskomen gaat in op dit proces. Bij de film is een gesprekshandleiding waarmee je in een verzorgingshuis een laagdrempelige activiteit over dit onderwerp kunt organiseren. > Lees verder


V&VN Zorgaward: Stem op jouw winnaar

zorgawardDe V&VN Zorgaward is de prijs voor het beste vernieuwende idee, bedacht en uitgevoerd door verzorgenden. De drie finalisten van dit jaar zetten zich allen in voor het mentaal welbevinden van de cliënt en hun naasten. Bekijk de prachtige filmpjes en breng je stem uit! 
>>> Lees verder

 


Lesbrief over Levensvragen

voelsprietAls je werkt in de zorg, delen cliënten regelmatig vragen met jou over de zin van het leven. Op deze vragen is vaak geen antwoord, maar ze verdienen wel aandacht of erkenning.

De lesbrief Er zijn voor de cliënt met al je voelsprieten staat boordevol praktijkverhalen en werkvormen om dit onderwerp te verkennen of juist meer de diepte in te gaan. >>> Lees verder

 


Stuur een voorbeeld en ontvang een boekenpakket

pakketHeb jij goede voorbeelden van vragen van cliënten op het gebied van mentaal welbevinden en bijbehorende acties in het zorgleefplan?

Stuur ze (uiteraard geanonimiseerd) naar zorgleefplanwijzer.nl en we sturen je als dank een boekenpakket die jou als professional verder op weg helpen.

>>> Meer informatie


Expertpanel rondom het zorgleefplan

panelEffectief cliëntgericht werken borgen in de organisatiecultuur blijkt in de praktijk niet eenvoudig.

KMBV organiseert hierover op 25 september 2012 een expertpanel waarin deelnemers met elkaar in gesprek gaan over actuele thema's rond het zorgleefplan. Iets voor jou? >>> Meer informatie

 


e-Learning programma 'U woont nu hier'

e-learningKleinschalig wonen, belevingsgerichte zorg en het Zorgleefplan zijn thema's die op dit moment volop in de belangstelling staan binnen de zorg voor mensen met dementie.

Het e-learning programma "U woont nu hier" van Gerke de Boer gaat in op deze onderwerpen. >>> Lees verder

 


Waarom je deze nieuwsbrief ontvangt

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van de ontwikkelingen rondom Zorgleefplanwijzer.nl. Via deze nieuwsbrief informeren we je regelmatig over toevoegingen op de site. Mocht je geen gebruik meer willen maken van onze nieuwsbrief, dan kun je je uitschrijven via de link onderaan deze nieuwsbrief. Vragen rondom het zorgleefplan? Maak gebruik van ons forum!

Wilt u zich uitschrijven? Klik hier om uit te schrijven