logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Wie doet wat?

Geplaatst op 30 oktober 2012.

Als je werkt in de zorg voel je je verantwoordelijk voor het wel en wee van je cliënten. Je handelt vanuit een warm hart. In de samenwerking met naasten van de cliënt kan dit wel eens lastig zijn. Je vraagt je dan af: Halen we ons niet teveel op onze hals en zijn we nog wel beroepsmatig bezig? Praat hier eens over in je team met behulp van bijgaande casussen.

Eerste bijeenkomst werkplaats Samenredzaamheid: van overnemen naar coachen

Geplaatst op 30 oktober 2012.

‘Het moet anders in onze hoofden. We hoeven niet alles zelf te doen.' ‘We moeten elkaar leren kennen: familie en professionals. Meer samen gaan doen.' Deze twee uitspraken van deelnemers, op de eerste bijeenkomst van de werkplaats Samenredzaamheid, geven de rode draad van de middag goed weer. De eerste bijeenkomst stond in het teken van inventariseren: wat is er nodig om verzorgenden te ondersteunen om samen te werken met familie?

Inzet van familie verplichten?

Geplaatst op 29 oktober 2012.

In twee woonzorgcentra van Vierstroom is vanaf 1 oktober 2012 een experiment gestart om familie te verplichten te helpen bij de ondersteuning van cliënten. Vierstroom wil familieleden inzetten voor 4 uur per maand.

Praktijkvoorbeeld Mentaal welbevinden

Geplaatst op 09 oktober 2012.

Tijdsdruk in de zorg brengt veel frustraties met zich mee. Als verzorgenden voel je het waarschijnlijk dagelijks: je wil aansluiten bij wat goed is voor de cliënt, maar je wil ook door naar je volgende cliënt of bewoner. Manuela Groot reageerde op de oproep naar voorbeelden van mentaal welbevinden in het zorgleefplan. Haar voorbeeld laat zien hoe je uit dit dilemma kunt komen. Sta even stil en lees het!

Eerste voorbeeld mentaal welbevinden binnen!

Geplaatst op 01 oktober 2012.

Waar zijn mijn schilderijen toch gebleven? Deze vraag gaf veel onrust bij een kunstschilder met dementie. Eerst Verantwoordelijk Verzorgende Guja Aberkrom uit Haarlem ging hiermee aan de slag. Zij laat zien hoe het actieplan in het zorgleefplan terecht kwam. Met haar inzending verdiende zij een boekenpakket.

Lesbrief over levensvragen

Geplaatst op 11 september 2012.

Als je werkt in de zorg, delen cliënten vaak vragen met jou over de zin van het leven. Op deze vragen is vaak geen antwoord, maar ze verdienen wel aandacht of erkenning. De lesbrief 'Er zijn voor de cliënt met al je voelsprieten' staat boordevol praktijkverhalen en werkvormen om dit onderwerp te verkennen of juist meer de diepte in te gaan.

Theater Veder werkt aan scholingstraject

Geplaatst op 03 juli 2012.

Binnen het project ‘De Veder Methode in de 24-uurszorg' werkt theater Veder aan een scholingstraject voor verzorgenden, helpenden en gastvrouwen. Door beschikbare momenten in de dagelijkse zorg optimaal te benutten, kunnen gevoelens van eenzaamheid (tijdelijk) verdwijnen en neemt het werkplezier toe. Een hulpmiddel om de kwaliteit van zorg te vergroten en gedragsproblematiek te voorkomen.

e-Learning programma “U woont nu hier”

Geplaatst op 16 juli 2012.

Kleinschalig wonen, belevingsgerichte zorg en het Zorgleefplan zijn thema's die op dit moment volop in de belangstelling staan binnen de zorg voor mensen met dementie. Het e-learning programma "U woont nu hier" van Gerke de Boer gaat in op deze onderwerpen.

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload