logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Activiteitenbegeleidster ondersteunt verzorgenden in de thuiszorg

Zorgleefplanwijzer sprak met Mary Anemaat, manager Thuiszorg en Welzijn van Emma zorg en welzijn in Leerdam over hoe zij en haar team werken met het zorgleefplan in de thuiszorg. Hoe heeft welzijn een plek gekregen? Wat is er anders dan intramuraal? 

 

De visie achter het zorgleefplan is dat naast lichamelijke zorg, welzijn ook aan bod komt. Hoe lukt dat bij jullie?

In ons thuiszorgteam werkt ook een activiteitenbegeleidster. Zij is een belangrijke aanvulling wat betreft de welzijnskant van de zorg die we bieden. Ze bezoekt cliënten en coacht ze bij dat stukje. Nu hebben we bijvoorbeeld een cliënte die vroeger veel gezwommen heeft. Haar echtgenoot ziet het niet zitten dat ze weer gaat zwemmen, dus nu kijken ze samen of en hoe dit te realiseren is.

Daarnaast heeft ze een adviserende rol naar de verzorgenden toe. Zij wordt veel geraadpleegd, bijvoorbeeld bij eenzaamheidsproblematiek. Doordat we intensief met haar samenwerken krijgen de verzorgenden meer oog voor welzijn. Wat ook meespeelt, is dat we nu iemand hebben die het waar kan maken. Kijk, als je zaken signaleert waar je niks mee kan, ga je er ook niet mee aan de slag. Hoe het er straks aan toe gaat met het nieuwe kabinet is nog maar afwachten.

Van waar komt jouw interesse voor de welzijnskant van het werk?

emmaVoordat ik deze functie had was ik teamleider Welzijn Intramuraal. Welzijn was in de thuiszorg een zeer summier onderdeel. Dit kwam hoofdzakelijk omdat er geen middelen voor waren. Mijn ervaring is: Prettig welzijn betekent minder zorg. Met deze missie ben ik naar mijn organisatie gestapt en heb vervolgens de mogelijkheid gekregen dit voor de thuiszorg in de praktijk te brengen.

Voor cliënten die voor ondersteunende begeleiding geïndiceerd zijn kunnen we veel betekenen. We kunnen bijvoorbeeld het werk van de mantelzorger verlichten. We hebben nu een dementerende cliënt die niet naar de dagverzorging wil. De mantelzorger is altijd thuis om voor dementerende partner te zorgen en is overbelast.

De activiteitenbegeleider onderneemt nu iets met de cliënt zodat de mantelzorger weer kan kaarten in het ontmoetingscentrum en zijn kaartvrienden weer ontmoet. Hij knapt hier zichtbaar van op en kan alles weer beter aan. In de toekomst willen we om die reden ook maatjes gaan zoeken voor thuiszorgcliënten.

Wat zou je aan collega's uit de thuiszorg willen vragen over het zorgleefplan?

Wat we lastig vinden aan het model zorgleefplan is de uitgebreide anamnese. Er wordt nogal diep op het verleden ingegaan en cliënten geven aan dat ze daar niet op zitten te wachten. We ontwikkelen nu een eigen anamnese die een stuk minder bedreigend is. We zouden wel eens willen weten hoe andere thuiszorgorganisaties dat doen.

Wij vragen ons af hoe de inspectie hiermee omgaat. Wordt een beknoptere anamnese wel als voldoende gezien? Ik sta er helemaal achter hoe wij het doen, de cliënt staat namelijk centraal. Als iemand waarbij we alleen een wond verzorgen zijn hele hebben en houden niet op tafel wil leggen. begrijp ik dat.

Prettig aan het zorgleefplan vind ik dat het ons een goede structuur biedt voor de zorg. We evalueren bijvoorbeeld ieder half jaar met de cliënt, dan komt alles aan bod, de indicatie, we zetten de medicijnen op een rij. Zo'n pas op de plaats werkt voor ons en de cliënt erg prettig. De ervaring leert overigens wel dat het aardig wat organisatietalent vergt om familie bij evaluatie te betrekken. 

Gezocht: voorbeelden van thuiszorganamneses!

Zorgleefplanwijzer ontvangt graag voorbeelden van thuiszorganamneses. Heb jij een voorbeeld, we horen dit graag! Je kunt een bericht sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Downloads: 


Lees meer:

> Het zorgleefplan in de thuiszorg

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload