logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Bijeenkomst Classificeren en het zorg(leef)plan / ECD

Zorgverzekeraars stellen verschillende eisen bijvoorbeeld dat er geclassificeerd moet worden. Hoe kun je hier aan voldoen en toch blijven werken met het zorgleefplan? Hierover organiseert V&VN een bijeenkomst op 8 februari.

verzekeraarsIn het najaar van 2015 onderzocht V&VN hoe verpleegkundigen en verzorgenden werken met het zorgleefplan. Eén van de conclusies was dat het zorgleefplan, niet in eerste instantie als verantwoordingsinstrument naar zorgverzekeraars of inspectie moeten dienen.

Zorgverzekeraars stellen verschillende eisen, bijvoorbeeld dat er geclassificeerd moet worden. Onder andere over de vraag hoe je dat kunt doen èn toch met het zorgleefplan kunt blijven werken organiseert V&VN een bijeenkomst.

Veel reacties

De uitkomsten van het onderzoek riepen veel reacties op bij leden van V&VN. Uit de reacties blijkt dat zorgverzekeraars eisen stellen aan het zorgplan, die niet altijd aansluiten bij de praktijk van de zorg.

Eén van de reacties die binnenkwam

'Mijn organisatie biedt langdurige zorg in verzorgings- en verpleeghuizen, op basis van voorheen de AWBZ nu de Wet Langdurige zorg. Door de scheiding van wonen en zorg bieden we nu ook thuiszorg en krijgen we te maken met het inkoopbeleid van zorgverzekeraars voor de Zorgverzekeringswet.

En daar zit de bottleneck. We moeten namelijk gaan classificeren, gedigitaliseerd vanaf 2017. Dat houdt voor ons in: een nieuwe manier van werken met een nieuwe zorgplansystematiek voor de thuiszorg naast het ECD wat we al gebruiken. Maar op grond van onze visie willen wij geen extra dossier.

Het cliëntdossier wat ik gezien heb, straalde weinig eigenaarschap voor de cliënt uit. Het dossier is gericht op verbetering van lichamelijk problemen. Terwijl onze cliënten binnenkomen om nooit meer weg te gaan. Ze doorlopen veelal een traject naar steeds zwaardere zorg, in plaats dat zorg wordt afgebouwd.

Wij streven naar behoud van zelfstandigheid, kwaliteit van leven in eigen regie. Onze teams werken verspreid door de locaties; zelfstandig wonen (zorgverzekeringswet) naast kleinschalig wonen (de “WLZ- cliënt”). We willen dus graag één dossier houden, die past bij de visie achter het zorgleefplan. Dit wordt ons redelijk onmogelijk gemaakt door de eis van de zorgverzekeraar.'

Antwoord van V&VN

V&VN geeft hierop het volgende antwoord: Het is spijtig dat er vanuit zorgverzekeraars nu zoveel druk staat op het gaan werken met een classificatie en dat veel organisaties zich gedwongen voelen over te stappen op een andere zorgplansystematiek.

Dit is spijtig om twee redenen. Begin 2016 levert V&VN de Nationale Kernset op. Deze Kernset is een set van gestandaardiseerde zorggegevens die ingebouwd kunnen worden in elk electronisch zorgplansysteem. Deze ‘bouwstenen’ zijn vrij beschikbaar, dus kosteloos.

Dit vraagt dus geen verandering/bijscholing van het personeel, deze bouwstenen worden bij ECD's op basis van een classificatie ‘onder de motorkap’ ingebouwd. Bij ECD's zonder classificatie kunnen de bouwstenen ook worden ingebouwd. Zij vormen dan de bron van waaruit je registreert en dit verandert niets aan de structuur van je zorgplansystematiek.

De tweede reden waarom V&VN het spijtig vindt, is omdat het kiezen van een zorgplansystematiek hoort bij professionals. Zij dienen zelf te bepalen vanuit hun deskundigheid en hun visie, welke systematiek hun werk het beste ondersteunt. Het is niet aan externe partijen om hier zaken in voor te schrijven. Wij roepen zorgorganisaties op hiervoor te gaan staan. Als er naar tevredenheid wordt gewerkt met een bepaalde systematiek, blijf dat vooral doen.

Bijeenkomst op 8 februari 2016

Op 8 februari 2016 organiseert V&VN een bijeenkomst over dit thema. Interesse? Stuur een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van V&VN.

Lees ook:

> Van Rijn: ‘Zorgverzekeraar mag nooit op stoel wijkverpleegkundige’
(artikel Nursing, 8 januari 2016)

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload