logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Constructief samenwerken met familie: tips uit de praktijk

Hoe werk je constructief samen met familie in de zorg? In een workshop over familieparticipatie wisselden de deelnemers hun successen op dit vlak uit. Zorgleefplanwijzer.nl bundelde de tips en zocht er aanvullende informatie bij.

De tips op een rij:

 • Zorg dat de betrokkenheid van familie bij het eerste gesprek bij de inhuizing van de client al een onderwerp is. In de Toolkit familieparticipatie vind je verschillende instrumenten die de samenwerking met familie ondersteunen.
 • Laat client en familie zelf eigenaar blijven van hun vraag. Los vragen niet te snel op. Voorbeeld: Als een cliënt graag naar buiten gaat, vraag dan eerst: 'Hoe loste u dit thuis op? Kunt u dat hier ook zo blijven doen?'Het werkboek Samenredzaamheid biedt casussen om met je team hierover te reflecteren: nemen we te veel over? Wie is verantwoordelijk?
 • Zorg voor een woonklimaat waarin de familie zich thuis voelt. Lees dit interview over dit thema.
  Een boekje vol goede ideeën hierover: Thuisvoelen, lessen voor de praktijk.
 • Houd regelmatig spiegelgespreken met alle familie die betrokken is bij een woongroep of afdeling. Dit levert waardevolle input voor verbeteringen. Meer informatie over de methode Spiegelgesprek.
 • Geef familie een rol in trainingen voor verzorgenden over familieparticipatie.
 • Zorg dat familie weet wat er allemaal kan en mag. De Vierstroom kwam in het nieuws met het hun poging om familie meer te betrekken bij het leven van de client. Lees hier de evaluatie van hun pilots.
 • Organiseer familie-avonden over een thema. Betrek de cliëntenraad hierbij, zij zijn vaak ook familielid en kunnen optreden als ambassadeur. Een voorbeeld.
 • Verdiep je in digitale communicatiemogelijkheden met familie.
 • De Teamscan Samenredzaamheid biedt ook vele aanknopingspunten voor verbeteracties op het onderwerp samenwerken met familie en naasten. Teamscan Samenredzaamheid versie Verpleeghuis. Er is ook een versie Thuiszorg en een versie Dagbehandeling, kijk hiervoor in het Werkboek Samenredzaamheid.


Aanvullende tips?

Heb jij aanvullende tips? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alvast dank!

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload