logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Deltionstudenten creëren een belevingstuin bij Zorghuis Anna Heerkens

Studenten Verzorgende IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg realiseren samen met de buurt een belevingstuin voor de dementerende ouderen van woonzorgcentrum IJsselheem, locatie Anna Heerkens in Zwolle.

Een belevingstuin brengt herinneringen van vroeger naar boven. En dat is voor de dementerende ouderen van woonzorgconcern IJsselheem, locatie zorghuis Anna Heerkens, van onschatbare waarde. Wandelen, ruiken aan bloemen, spelen met water, voelen aan de belevingswanden en zelfs het proeven van vruchten. De studenten wilden iets toevoegen aan het leven van deze ouderen. De tuin is op 15 januari 2014 geopend.

Afstudeerproject

ijsselheemHet project is een afstudeerproject.  De groep studenten had twee maanden de tijd om de tuin om te toveren. Het plan sluit aan op de vraag vanuit Zorghuis Anna Heerkens, dat afgelopen jaar geopend is. Dit huis wil graag een “heem” zijn voor de buurt. De studenten hopen dat er waardevolle contacten tussen buurtbewoners en zorgvragers ontstaan door samen aan de tuin te werken.

Diverse elementen

Met de beplanting is rekening gehouden met het aantrekken van vlinders, vogels en insecten en dat deze natuurlijk niet giftig is. De volgende elementen worden toegevoegd: belevingswanden die tevens als windscherm gebruikt kunnen worden, windgongen, een moestuin op zithoogte, een pluktuin en vogelhuisjes. Als topstuk wordt binnen een beamer opgehangen, die zowel buiten als binnen kan projecteren op een scherm.

Multifunctioneel

De beamer kan multifunctioneel ingezet worden, bijvoorbeeld om oude beelden/ films te laten zien, maar ook om belangrijke gebeurtenissen, zoals Koningsdag, samen te kijken. Het is de bedoeling dat naast de buurtbewoners en de zorgvragers van zorghuis Anna Heerkens ook mensen via de thuiszorg gebruik kunnen maken van deze belevingstuin.

>>> Lees hier meer en bekijk een fotoverslag

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload