logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

e-Health-monitor 2016: Care blijft achter met electronische dossiers

De verpleeghuissector en de thuiszorg (de care) lopen op de ziekenhuissector (de cure).

Sinds 2013 brengen Nictiz en het NIVEL jaarlijks de eHealth-monitor uit. Daarin staat beschreven hoe snel het gaat met de opmars van e-health en wat we er van vinden. Uit het hoofdstuk Electronisch dossiervoering door zorgverleners blijkt dat de verpleeghuissector en de thuiszorg (de care) achterlopen op de ziekenhuissector (de cure).

ehealthmonitor

Onder verpleegkundigen in de cure houdt 84% uitsluitend of voornamelijk elektronisch het patiëntendossier bij. Onder verpleegkundigen in de care neemt de elektronische dossiervoering toe (van 31% in 2014 naar 40% in 2016). Ruim een kwart van de verpleegkundigen in de care (26%) werkt in 2016 nog uitsluitend of voornamelijk met papieren dossiers.

Op papier èn in de computer

Het percentage verpleegkundigen en verzorgenden in de care dat zowel electronisch als op papier werkt is stabiel gebleven, dat is ongeveer 34%. Dat is een aanzienlijk percentage. Uit onderzoek van V&VN naar registratielast blijkt dat deze last deels wordt veroorzaakt door niet adequaat werkende ict (zowel op papier als electronisch moeten werken, niet met elkaar communicerende computerprogramma’s, etc.)

Inzage geeft cliënten invloed

Werken met electronische dossiers kan de invloed op de zorg voor de cliënt vergroten. Hij of zij moet dan natuurlijk wel de mogelijkheid hebben de gegevens in te zien.
In het hoofdstukken Ontsluiting van medische gegevens voor de patiënt gaat het over het gebruik van patiëntenportaals. Patiëntenportalen zijn websites waar zorggebruikers niet alleen hun medische of zorggegevens kunnen bekijken en mogelijk aanvullen, maar ook bijvoorbeeld online een afspraak kunnen maken of vragen kunnen stellen aan zorgverleners.

Zorgvuldig rapporteren

Bij verpleegkundigen en verzorgenden in de cure wordt bij ruim een kwart (27%) in de instelling een patiëntenportaal gebruikt. Bij verpleegkundigen en verzorgenden in de care bedraagt dit percentage 17%.

Het hebben van inzage vergroot de invloed van cliënten en de betrokkenheid van familie. Maar omdat je niet meer naast je cliënt zit om uit te leggen wat je hebt opgeschreven in de rapportage, vraagt het werken met een cliëntenportaal extra zorgvuldigheid.

WoonZorgcentra Haaglanden ontwikkelde hiervoor een boekje over rapporteren

Lees ook het verhaal van Innovum. Zij experimenteren met een chatfunctie.

>>> Bekijk de e-Health monitor 2016 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload