logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Een gesprek over seksualiteit met je cliënten

Vind je het lastig om het gesprek over seksualiteit met je cliënten op gang te brengen? Zorgleefplanwijzer.nl geeft je tips!

Helaas komt in de zorg het onderwerp seksualiteit vaak pas aan de orde als een cliënt grenzen van een medecliënt of van een medewerker overschrijdt. Dat is jammer, want seksualiteit hoort bij het leven. Mensen beminnen elkaar, genieten van elkaars lichaam, hebben behoefte aan intimiteit. Ook ouderen!

Seksualiteit verdient een plek in de zorg. Dan hebben we het niet over fysieke seksuele handelingen, maar over het herkennen van seksuele behoeftes en het ondersteunen en mogelijk maken van seksualiteit en relaties met anderen.

gesprekclient

Tips om het onderwerp seksualiteit in het gesprek met cliënten minder beladen te maken:

Zorg dat liefde en lust gewone onderwerpen zijn. Hang liefdevolle kunst aan de muur, vier Valentijnsdag!*

Vraag eens naar ervaringen van cliënten op het gebied van liefde en lust. Bijvoorbeeld: was uw man/ vrouw uw eerste liefde? Waar heeft u uw man/ vrouw ontmoet? Zou u weer eens verliefd kunnen worden? Hoe hebben uw kinderen zich gedragen in de flowerpowertijd? Zijn uw kinderen getrouwd of wonen ze samen? Hoe kijkt u daar tegen aan? Hoe ging dat in uw tijd?* 

Werk je intramuraal dan kun je in het intakegesprek en de periode van kennismaking het onderwerp bij echtparen als volgt aankaarten: Ik kan me voorstellen dat het pijnlijk / lastig voor u is dat u door deze opname niet meer met elkaar samenwoont. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat u behoefte heeft aan privacy en om u samen terug te trekken. Dat is hier gelukkig goed mogelijk, u kunt ...[uitleggen waar men zich terug kan trekken, hoe privacy gewaarborgd wordt].
Door uw aandoening kunnen er dingen veranderen in de beleving van of behoefte aan seksualiteit, mocht u hierover met iemand willen praten, schroom dan niet dit aan ons te vragen.

Ook als je in de thuiszorg werkt, kan seksualiteit een onderwerp zijn. Lees de casus van Irene Muller Schoof in het boekje Seksualiteit onderaan dit document: In gesprek met cliënten over seksualiteit - tips

ls een cliënt niet meer in staat is zelf zijn behoeftes kenbaar te maken, kun je aan familie vragen: Is uw vader/ moeder nog seksueel actief? Heeft uw vader / moeder de laatste tijd laten merken seksuele behoeftes te hebben?

Een grote valkuil is te denken dat bewoners op jouw werk wonen, terwijl het natuurlijk omgekeerd is: jij werkt in hun woning. Het kan heel confronterend zijn als een bewoner sekssites bezoekt of twee bewoners bij elkaar in bed klimmen. Je eerste neiging kan zijn het te verbieden. Maar realiseer je dat je bij iemand thuis bent. Vervolgens kun je inventariseren hoe je een bewoner kunt ondersteunen, bijvoorbeeld door meer privacy te bieden of een groter bed te zoeken. 

Wie nieuwsgierig is kan veel van ouderen leren. Als je je als zorgverlener openstelt voor ouderen en de intieme zaken die hen bezig houden, kun je veel inspiratie opdoen voor je werk en je leven. Zij hebben meer meegemaakt dan jongeren, ook seksueel.

* tip overgenomen van Marcelle Mulder

Lees ook:

 

 

 

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload