logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Ervaringen werkboek Samenredzaamheid

Samenwerken met de cliënt en zijn netwerk vraagt nieuwe vaardigheden. We noemen dit het ondersteunen van samenredzaamheid. Sinds kort is er een werkboek beschikbaar. Diana, verpleegkundig ondersteuner, en Riet, verzorgende plus, gingen er mee aan de slag.

Diana Bierings (43), verpleegkundig ondersteuner in verpleeg- en verzorgingshuis RSZK De Hoevenakkers in Waalre

samenredzaamheid"Als verzorgende of verpleegkundige wil je eigenlijk niets liever dan dat de cliënt eigen regie houdt. Toch hebben we in de afgelopen jaren een deel van die regie naar ons toegetrokken en overgenomen. Op dit moment is er een cultuuromslag gaande. Dat is noodzakelijk omdat het niet meer vanzelfsprekend is dat de overheid betaalt, maar de cliënt is hier ook bij gebaat.


Eigen regie

Eigen regie houden is belangrijk om de draagkracht van de cliënt te vergroten. We staan bovendien steeds meer in contact met de cliënt en zijn netwerk. In plaats van te melden wat wij allemaal te bieden hebben, kijken we waar we echt nodig en ondersteunend kunnen zijn. Het gaat niet meer om zorgen voor maar om welbevinden.

Flexibele inzet

Een flexibele inzet is cruciaal: het ene moment kan een familielid of buurvrouw iets betekenen, bij een ander moet je actief op zoek gaan naar vrijwilligers. Dit vraagt een bepaalde bewustwording. Je moet bereid zijn naar jezelf te kijken en de verantwoordelijkheid daar te leggen waar hij hoort.

Belangrijk hulpmiddel

Het Werkboek Samenredzaamheid kan een belangrijk hulpmiddel zijn om tot die bewustwording en zelfreflectie te komen. De casussen zijn erg herkenbaar en goed te vertalen naar praktijksituaties.

Praktische tips en handvatten

In het werkboek staan praktische tips en handvatten voor wat jij als verzorgende of verpleegkundige kan doen om de cliënt zelf regie te laten voeren. Het is soms best lastig om de verantwoordelijkheden die we naar ons toegetrokken hebben weer uit handen te geven, dat laat je niet in één dag los. En je kan het niet alleen doen, je werkt er met je hele team aan. Ook daar haakt het Werkboek Samenredzaamheid met de teamscans goed op in."

Riet Wolfs-Dekker (57), verzorgende plus bij zorgorganisatie Carintreggeland. Samen met haar collega Manon Hendriks werd zij genomineerd voor de V&VN Zorgaward 2013 voor het project 'Samen zorgen'

"Samen met mijn collega Manon Hendriks heb ik een verbeterplan ontwikkeld met als doel de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgverleners te verbeteren. Afgelopen jaar hebben we twee avonden georganiseerd waar zorgvragers, hun mantelzorgers en collega's aanwezig waren rondom het thema 'samen zorgen'. Omdat er soms mantelzorgers zijn die hier net iets te makkelijk over denken vonden wij het zinvol om goede informatie te geven.

Waardevolle aanvulling

Het Werkboek Samenredzaamheid is bij dit proces een waardevolle aanvulling. Ik vind zowel de Teamscan als de casussen goed bruikbaar. Door het uitvoeren van de Teamscan krijg je meer inzicht in wat er goed gaat en wat er beter kan. De meeste casussen zijn heel herkenbaar. Door ze te bespreken met je team, bijvoorbeeld als onderdeel van een teamoverleg, kun je van elkaar leren hoe bepaalde zaken het beste kunnen worden aangepakt.

Aansprekende casussen

Twee casussen spreken mij bijzonder aan. De casus over betuttelen omdat we hierover binnen ons team nog wel eens van mening verschillen. En de casus 'almaar harder rennen' omdat we binnen ons team meer en meer overleggen met de mantelzorgers over de behoeften/wensen van de zorgvrager."

Lees meer:

>>> Dossier Samenredzaamheid
>>> Download het werkboek 'Samenredzaamheid' (PDF)

 

Recensies Werkboek Samenredzaamheid


 

Diana Bierings (43), verpleegkundig ondersteuner in verpleeg- en verzorgingshuis RSZK De Hoevenakkers in Waalre.

 

“Als verzorgende of verpleegkundige wil je eigenlijk niets liever dan dat de cliënt eigen regie houdt. Toch hebben we in de afgelopen jaren een deel van die regie naar ons toegetrokken en overgenomen. Op dit moment is er een cultuuromslag gaande. Dat is noodzakelijk omdat het niet meer vanzelfsprekend is dat de overheid betaalt, maar de cliënt is hier ook bij gebaat. Eigen regie houden is belangrijk om de draagkracht van de cliënt te vergroten. We staan bovendien steeds meer in contact met de cliënt en zijn netwerk. In plaats van te melden wat wij allemaal te bieden hebben, kijken we waar we echt nodig en ondersteunend kunnen zijn. Het gaat niet meer om zorgen voor maar om welbevinden. Een flexibele inzet is cruciaal: het ene moment kan een familielid of buurvrouw iets betekenen, bij een ander moet je actief op zoek gaan naar vrijwilligers. Dit vraagt een bepaalde bewustwording. Je moet bereid zijn naar jezelf te kijken en de verantwoordelijkheid daar te leggen waar hij hoort.


Het Werkboek Samenredzaamheid kan een belangrijk hulpmiddel zijn om tot die bewustwording en zelfreflectie te komen. De casussen zijn erg herkenbaar en goed te vertalen naar praktijksituaties. In het werkboek staan praktische tips en handvatten voor wat jij als verzorgende of verpleegkundige kan doen om de cliënt zelf regie te laten voeren. Het is soms best lastig om de verantwoordelijkheden die we naar ons toegetrokken hebben weer uit handen te geven, dat laat je niet in één dag los. En je kan het niet alleen doen, je werkt er met je hele team aan. Ook daar haakt het Werkboek Samenredzaamheid met de teamscans goed op in.”

 

 

Riet Wolfs-Dekker (57), verzorgende plus bij zorgorganisatie Carintreggeland. Samen met haar collega Manon Hendriks werd zij genomineerd voor de V&VN Zorgaward 2013 voor het project ‘Samen zorgen’.

 

“Samen met mijn collega Manon Hendriks heb ik een verbeterplan ontwikkeld met als doel de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgverleners te verbeteren. Afgelopen jaar hebben we twee avonden georganiseerd waar zorgvragers, hun mantelzorgers en collega's aanwezig waren rondom het thema ‘samen zorgen’. Omdat er soms mantelzorgers zijn die hier net iets te makkelijk over denken vonden wij het zinvol om goede informatie te geven.


Het Werkboek Samenredzaamheid is bij dit proces een waardevolle aanvulling. Ik vind zowel de Teamscan als de casussen goed bruikbaar. Door het uitvoeren van de Teamscan krijg je meer inzicht in wat er goed gaat en wat er beter kan. De meeste casussen zijn heel herkenbaar. Door ze te bespreken met je team, bijvoorbeeld als onderdeel van een teamoverleg, kun je van elkaar leren hoe bepaalde zaken het beste kunnen worden aangepakt. Twee casussen spreken mij bijzonder aan. De casus over betuttelen omdat we hierover binnen ons team nog wel eens van mening verschillen. En de casus ‘almaar harder rennen’ omdat we binnen ons team meer en meer overleggen met de mantelzorgers over de behoeften/wensen van de zorgvrager.”

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload