logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Experiment 'Afschaffen checklist risicosignalering'

Het zorgleefplan was verworden tot een checklist. Daarom gooiden drie locaties van IJsselheem de risicosignaleringslijst eruit. De medewerkers reageren er wisselend op.

afvalAltijd maar verplicht kijken naar de beperkingen van de cliënt, terwijl hij nog zo veel kan en wil. Waarom niet zijn eigen kracht en welzijn voorop stellen? Zorgverleners bij IJsselheem worden in dit experiment uitgedaagd om vooral met de cliënt te kijken naar wat wel en niet mogelijk is.

Terug naar de basis

Niet klakkeloos een standaard checklist hanteren en op naar de volgende 'patiënt'. Terug naar de basis van de zorgprofessional: een eigen professionele inschatting van de risico's zonder dat allemaal te moeten administreren. Vooral goed kijken, luisteren en op je eigen deskundigheid vertrouwen. Soms makkelijker gezegd dan gedaan.

>>> Lees het volledige artikel op In voor Zorg

Reacties (3)

 • Maria delobel

  01 juli 2013 op 08:35 |
  hallo zorgleefplanwijzer,
  mijn vraag is hoe wordt het niet invullen van de riscicosignalering afgedekt naar de inspectie toe.Het is toch een eis van de inspectie en certificeerders om deze wel in te vullen.

  antwoord

 • Anne Marie Vaalburg

  01 juli 2013 op 20:11 |
  Beste Maria, dat is een interessante vraag om aan IJsselheem voor te leggen. Ik vermoed dat de inspectie alsvolgt redeneert: komt in IJselheem niet meer decubitus voor dan gemiddeld? Is in de zorgleefplannen te zien dat verzorgenden huidletsel of risico's daarop signaleren EN opvolgen? Dan lijken checklisten niet nodig. Verder kan zo'n organisatie bijvoorbeeld ook laten zien dat het personeel regelmatig op decubitus geschoold wordt.
  Vriendelijke groeten, Anne Marie, zorgleefplanwijzer.nl

  antwoord

 • Pieter Bos

  03 juli 2013 op 10:47 |
  Naar mijn idee is de reden van inzetten van de risicosignaleringslijsten dan niet goed geweest. Als het ingevoerd is omdat het moest van inspectie / zorgkantoor is er een externe motivatie geweest. Dergelijke zaken hebben meer nut als er vanuit een interne motivatie mee gewerkt wordt. Binnen onze organisatie worden de lijsten anders ingezet.
  Voor het MDO vult de verantwoordelijk discipline (zonodig samen met de teamleider (EVV-er)) de lijst in. Alleen verhoogde risico's komen dan ter sprake op het MDO. Elke betrokken discipline heeft dan al na moeten denken over mogelijke interventies.
  Daarnaast hebben wij bij een heel aantal lijsten een extra selectievraag boven aan toegevoegd. Bij valrisico b.v. hebben we de vraag of een cliënt nog zelfstandig (evt met hulpmiddel) mobbiel is. Bij nee wordt de rest van de lijst niet meer ingevuld. Dit is bij meerdere lijsten gedaan.
  Dit scheelt veel onnodig werk.
  Ook vind ik de conclusie wat te snel door te zeggen dat er geen achteruitgang gezien wordt in de risicogebieden. Direct na afschaffing zal dit minder zijn omdat iedereen de risicofactoren nog helder heeft en er extra aandacht voor heeft.

  Kortom:
  Intentie van waaruit je het doet en hoe rigide je het doet zijn naar mijn idee erg bepalend.

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload