logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Geheugensteuntjes voor de 4 domeinen

Als je je de domeinen van kwaliteit van leven eigen wil maken, is een geheugensteuntje soms handig. Zorgleefplanwijzer.nl vond twee handige hulpmiddelen.

 

Het gesprek met de cliënten over het zorgleefplan is in het ideale geval een echt gesprek, waarin je als verzorgende interesse toont in de achtergrond en leefwijze van de cliënt. Het is geen vragenvuur aan de hand van een standaard vragenlijst. Met opzet zijn in het model zorgleefplan van Actiz dan ook geen standaardvragenlijsten opgenomen. Als je je de domeinen van kwaliteit van leven eigen wil maken, is een geheugensteuntje soms handig.

Domeinenkaartje 'kwaliteit van leven' Munnekeweij

Barbera Weststeijn van Munnekeweij in Noordwijkerhout vertelt: ‘Onze oude psycholoog kwam op het idee om dit kaartje te maken. Het helpt om scherp te krijgen waar de domeinen over gaan. Elke verzorgende heeft er één. We hebben ze uitgedeeld op de startbijeenkomst voor verzorgenden.

Vooral participatie vinden wij nog een lastig domein. Wat wel helpt, is dat de persoonlijk begeleider voor opname bij de nieuwe bewoner op bezoek gaat. Ze vraagt dan ook hoe mensen gewend zijn hun dag door te brengen, welke hobbies ze hebben, etc.
Verder proberen we op allerlei manieren te bevorderen dat mensen zich hier thuis voelen. We hebben een aantal instellingsgewoontes afgeschaft, zoals rond gaan met kannen koffie. We zetten nu koffie op de kamer van de bewoner. Ook staan de medicijnen bij de bewoners thuis en de dossiers. Op die manier hopen we dat bij bewoners het gevoel groeit dat ze hier wonen en dat hun activiteiten daar ook bij passen.'

Munnekeweij heeft de kaartjes zelf gemaakt en geplastificeerd zodat ze langdurig gebruikt kunnen worden. Op het kaartje is een korte weergave te vinden van de vier domeinen van het zorgleefplan.

Zorgleefplancirkel

zorgleefplancirkelBRUG en Simone van Dijk procesbegeleiding ontwikkelde de zorgleefplancirkel als geheugensteuntje. De cirkel is prettig in gebruik en kost 1,75 euro per stuk en kun je hier bestellen.

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload