logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Het Zorgleefplan en de Wet Langdurige Zorg, V&VN praat mee.

In 2015 gaat de Wet Langdurig Zorg van kracht. Op 11 september was het debat over deze nieuwe wet in de Tweede Kamer met als belangrijk onderwerp het zorgleefplan. 

 

 

In 2015 gaat de Wet Langdurig Zorg van kracht, op 11 september was het debat over deze nieuwe wet in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martin van Rijn benadrukte dat er een kwaliteitsimpuls moet komen in de langdurige zorg. Ook was het Zorgleefplan een belangrijk onderwerp tijdens het debat. Francis Bolle, lobbyist van V&VN, was hierbij aanwezig.

Discussie over het zorgleefplan

 Tijdens het debat was er veel discussie over het zorgleefplan. V&VN heeft bij de vormgeving van de Wet Langdurige Zorg benadrukt dat het zorgplan wettelijk verankerd moet worden, maar V&VN is geen voorstander van een opsomming van rechten voor cliënten, zoals bijvoorbeeld dagelijks naar buiten gaan of douchen. Dat gaat voorbij aan de gedachte achter het zorgleefplan dat je in gesprek met de cliënt komt tot passende zorg.

Wel is het cruciaal dat een zorgleefplan samen met de cliënt en mantelzorger wordt opgesteld en regelmatig wordt geëvalueerd. De staatssecretaris gaat inventariseren welke ethische/morele en juridische dilemma's voorkomen bij het opstellen van een zorgleefplan.

Voorbeelden

Een voorbeeld van een moreel dilemma voor verpleegkundigen en verzorgenden is dat cliënten en mantelzorgers er soms bewust voor kiezen om risico te lopen, bijvoorbeeld een cliënt met een gps het verpleeghuis uit laten lopen bij dwaalgedrag. Familie maakt deze keuze omdat ze de kwaliteit van leven van de cliënt voorop stellen, tegelijkertijd heeft 'vrij' op straat lopen ook risico's. Een ander voorbeeld is dat cliënten van de thuiszorg aangeven dat ze niet halfjaarlijks gescreend willen worden op risico's, omdat ze dat als te veel bemoeienis ervaren.

Professionaliseringsslag

Volgens de staatssecretaris is een professionaliseringsslag van medewerkers nodig: meer kennis en kunde. De staatssecretaris gaat met V&VN praten over het vak van verzorgenden: welke competenties zijn nodig bij cliënten met een complexere en zwaardere zorgvraag?

Dilemma's? Reageer!

Ervaar jij dilemma's bij het opstellen van het zorgleefplan? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Je maakt kans op een pakket van vijf V&VN Magazines om zelf te lezen en uit te delen aan je collega's. Je kunt ook onderaan dit artikel reageren.

Wist jij al dat V&VN een belangrijke gesprekspartner is van de staatssecretaris? Kijk eens op venvn.nl, bij de nieuwsberichten lees je erover.

 

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload