logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Inspectie: afspraken in het zorgleefplan worden niet vertaald in acties

Inspecteurs van de Inspectie voor de gezondheidszorg bezochten verpleeg- en verzorgingshuizen. Zij schreven een kritisch rapport met de titel 'Verbetering van de kwaliteit van de ouderenzorg gaat langzaam'. Zorgleefplanwijzer.nl analyseerde het deel over het zorgleefplan voor je.

Methodisch werken: heel belangrijk!

In het rapport staan verschillende kritiekpunten op het werken met het zorgleefplan: er staan wel afspraken in het zorgleefplan die met de cliënt en in het multidisciplinair overleg gemaakt zijn, maar die afspraken worden niet omgezet in acties. Ook risico's die worden gesignaleerd worden niet vertaald naar acties. Zo wordt niet duidelijk welke zorg moet worden uitgevoerd en vervolgens geëvalueerd. Er wordt dus niet methodisch gewerkt en dat is een gemiste kans.

We zetten de stappen van het zorgproces nog eens op een rij:

 1. De cliënt leren kennen en diens behoeften en problemen in kaart brengen.
  Dit doe je op basis van je eigen observaties en die van collega's, gesprekken met de cliënt zelf, de familie en mantelzorgers.
 2. Het plannen van de zorg.
  In samenspraak met de cliënt stel je vervolgens zorgdoelen vast. Dat doe je smart op, zodat voor iedereen helder is waar het over gaat, de cliënt weet waar hij op kan rekenen en continuïteit gewaarborgd is. Afgeleid van die doelen benoem je de verzorgende zorgactiviteiten. Dat zijn gelijk de afspraken waar de cliënt op kan rekenen.
  Niet iedere organisatie werkt met de termen: probleem-doel-actie. Dat hoeft ook niet. Het gaat er om dat je de stappen van het methodisch werken volgt.
 3. Het uitvoeren van de zorg
  Hierbij staan de afspraken centraal.
 4. Evalueren van de zorg
  Je observeert het effect van wat je doet, je checkt dit bij de cliënt. Hierover rapporteer je indien nodig. Eventueel stel je de gemaakte afspraken en activiteiten bij.

Afspraken met de cliënt

Als er geen afspraken met de cliënt gemaakt worden of de gemaakte afspraken worden niet opgeschreven, dan weet de cliënt niet waar hij op mag rekenen en wie waarvoor verantwoordelijk is. Terecht vindt de inspectie dit niet goed. De voortgang van de zorg bij een cliënt is op die manier slecht te volgen en evaluatie van zorg is moeilijk. Cliënten lopen dan het risico op onverantwoorde zorg, aangezien niet zeker is dat zij de zorg krijgen die noodzakelijk is en waar zij recht op hebben.

Twee voorbeelden

 • Stel je voor dat de familie van een dementerende cliënt heeft aangegeven dat hun moeder niet tegen veel geluiden kan, dat dit haar angstig maakt. In het zorgleefplan zet je dan wat dit betekent voor de zorg die je aan haar levert. Bijvoorbeeld: als de andere bewoners televisie willen kijken dan wordt er gezorgd voor een rustige plek voor mevrouw.
 • Stel je voor je signaleert dat je cliënt risico loopt incontinent te worden, want hij kan zijn broek niet open krijgen. In het zorgleefplan zet je dan de afspraak dat de familie broeken met elastiek aanschaft en dat de cliënt in ieder geval tot dan begeleid wordt bij de toiletgang.

Is de cliënt wel betrokken?

Er was nog een ander belangrijk punt van kritiek. De inspecteurs kwamen veel zorgplannen tegen die niet samen met de cliënt of de familie waren opgesteld. De vraag is dan of de zorg die je levert wel aansluit bij de behoeftes van de cliënt.
Zelfs bij de inzet van vrijheidsbeperkende middelen was de cliënt of familie niet altijd betrokken.

Hoe gaat het bij jullie?

Zorgleefplanwijzer.nl wil heel graag weten hoe het bij jullie gaat met het zorgleefplan. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Staan er heldere afspraken in het zorgleefplan over de zorg die de cliënt mag verwachten?
 • Als je een risico signaleert, schrijf je dan altijd acties op?
 • Betrek je de cliënt bij het opstellen van het zorgleefplan?

Tot slot ook een compliment

De inspectie denkt dat het vooral aan de bestuurders van zorgorganisaties ligt dat de kwaliteit nog niet goed is. Aan de motivatie van de medewerkers ligt het niet, in het rapport staat: Velen vinden hun werk zinvol en willen waardegedreven zorg verlenen aan de aan hun toevertrouwde cliënten.

>>> Lees hier het volledige rapport

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload