logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Inspraak vergroten door middel van foto's

Hoe betrek je ouderen in het verpleeghuis bij de zorg en ondersteuning die ze krijgen? Probeer het met de methode Fotostem.

Ouderen betrekken bij de zorg en ondersteuning die ze krijgen is niet eenvoudig. Zeker niet als iemand in een verder gevorderd stadium van dementie in een verpleeghuis komt wonen. De methode Fotostem kan je hierbij helpen. De methodiek is ontwikkeld door Zuyd Hogeschool en zorgorganisatie Sevagram. Het helpt bij het naar boven halen van verhalen achter de momenten of activiteiten die de oudere met dementie als prettig ervaart.

Positieve momenten

Een familielid, een ander vertrouwd persoon of vrijwilliger maakt samen met de bewoner foto's van prettige of positieve momenten. Een zorgmedewerker bespreekt de foto's met hen om het achterliggende verhaal helder te krijgen. Vervolgens wordt gezocht naar mogelijkheden om meer van die prettige momenten een plek te geven in het dagelijks leven van de bewoner. Cliënt, familielid of vrijwilliger en zorgmedewerkers maken samen een plan.

Meer weten?

Wil je meer weten over de methode Fotostem? Lees de Handleiding Fotostem.
Wil je kennismaken met de methode door middel van een workshop? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload