logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Inzet van familie verplichten?

In twee woonzorgcentra van Vierstroom is vanaf 1 oktober 2012 een experiment gestart om familie te verplichten te helpen bij de ondersteuning van cliënten. Vierstroom wil familieleden inzetten voor 4 uur per maand.

De vierstroom wil harde afspraken maken met familie bij de inhuizing van nieuwe cliënten. Familieleden hoeven geen zorgtaken te verrichten. Het gaat om het maken van een praatje, wandelen, spelletjes doen, voorlezen, piano spelen of even bij de groep blijven als de verzorgende met een medebewoner bezig is en dit voor vier uur per maand.

Financiering niet toereikend

Jeroen van den Oever, bestuurder van de Vierstroom lichtte op een bijeenkomst van V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland) zijn standpunt toe. De aanleiding is de huidige financiering op basis van zorgzwaartepakketten. Die is in Vierstroom niet toereikend. Calamiteiten liggen op de loer. Door te krappe bezetting op kleinschalige woonvormen is het toezicht bijvoorbeeld niet voldoende geregeld.

Met de maatregel wil hij een tweedeling tussen verschraalde zorg en luxe zorg voorkomen. Ook wil hij de discussie aanzwengelen of de overheid verantwoordelijk is voor een volwaardig bestaan of dat je in de basis uit moet gaan van samenwerking met het netwerk van de cliënt. Op de website van de Vierstroom vind je meer informatie over het initiatief, zoals nieuwsuitzendingen en reacties van anderen.

Dossier Samenredzaamheid

Zorgleefplanwijzer.nl vindt samenwerken met familie en naasten een belangrijk thema. Wij kijken daarbij vooral hoe je die samenwerking vanuit de zorg kan faciliteren. Meer hierover lees je in het dossier Samenredzaamheid. Uit de eerste bijeenkomst van de Werkplaats Samenredzaamheid blijkt dat we in de zorg de neiging hebben van alles van de cliënt en de familie over te nemen. Daarmee help je de cliënt en de familie natuurlijk niet om zaken zelf op te lossen.

Lees ook:

>>> Dossier Samenredzaamheid

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload