logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Kom jij roze ouderen tegen in je werk?

Vijf tot tien procent van de bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuis is homoseksueel, lesbisch of biseksueel. Maar kom jij deze roze ouderen ook tegen in je werk? Of zitten ze nog in de kast? Kunnen roze ouderen zichzelf wel zijn op de plek waar ze wonen?

Zorgleefplanwijzer.nl sprak met Herman Boers, werkzaam bij Vilans, die trainingen over roze ouderen in de zorg geeft.

Ouderen benaderen met respect voor hun achtergrond en leefstijl, dat willen we allemaal. Maar kennen we die achtergrond en leefstijl wel voldoende? In de trainingen over roze ouderen in de zorg komen specifieke wensen en behoeften van roze ouderen aan bod. Met de opgedane kennis kunnen verzorgenden er beter voor zorgen dat roze ouderen zich thuis voelen.

Leven met een geheim

rozeouderen

Herman Boers vertelt over de verschillende onderwerpen van de training. Bijvoorbeeld het geheim waar veel roze ouderen lange tijd mee geleefd hebben: ‘Opgegroeid in een tijd dat homoseksualiteit slecht was, zondig of ziek, hebben zij zich vele malen in hun leven afgevraagd: kan ik er nu voor uitkomen? Is de situatie veilig?

Als deze mensen verhuizen naar een verpleeg- of verzorgingshuis zullen zij zich dat opnieuw afvragen en in eerste instantie vaak weer terug de kast in gaan. Als verzorgende moet je weten dat ook al sta jij open voor allerlei levensstijlen, een roze oudere zal toch altijd op zijn hoede zijn. Want is jouw collega ook wel zo ruimdenkend? En hoe zit het met de medebewoners? Om die reden zal je cliënt misschien niet willen dat je de geaardheid in het zorgleefplan vermeldt.

Een ander sociaal netwerk

Iets anders waar we op in gaan is het andere sociale netwerk dat veel roze ouderen hebben. Je kunt niet uitgaan van het standaard heteroplaatje man/vrouw-en-(klein)kinderen. En als er wel kinderen zijn, dan kan er een pijnlijke geschiedenis bestaan van scheiding en afwijzing vanwege de nieuwe leefstijl van de oudere.

Veel onderzoek laat zien dat lesbische en homoseksuele vrouwen en mannen met meer gezondheidsproblemen kampen dan heteroseksuele vrouwen en mannen. Stress vanwege het feit dat je tot een minderheidsgroep hoort kan hier een oorzaak van zijn. Door het ervaren van negatieve reacties en eenzaamheid kan iemand bijvoorbeeld makkelijker naar de fles grijpen.

Treed jij op tegen discriminatie?

Uiteraard gaan we in de training ook in op eigen ervaringen met homoseksualiteit en de beelden en normen die daarover leven. Wat heb je van huis uit meegekregen en hoe werkt dat door in je werk? Ben je in staat om een veilige plek te creëren? Hoe ga je om met discriminatie? Durf je daar tegen op te treden?'

Aan het einde van het gesprek benadrukt Herman dat ondanks alles roze ouderen beslist niet zielig zijn. Het zijn vaak ouderen die door hun levensweg vol hobbels uitgegroeid zijn tot krachtige persoonlijkheden. Een verzorgende die haar antennes heeft uitstaan en merkt dat iemand geen aansluiting vindt en daar voorzichtig op doorvraagt, is goud waard voor deze ouderen.

Meer weten?

>>> Informatie over trainingen over roze ouderen in de zorg
>>> Tips waarmee ouderen zich meer thuis voelen in uw organisatie
>>> De roze loper, een certificaat voor homovriendelijk woonzorgcentra
>>> Toolkit Consortium Roze 50+
>>> Bekijk de uitzending van Meldpunt! over roze ouderen (Omroep Max - 7 december 2012)
>>> Bekijk de uitzending van Een vandaag:

sitestat

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload