logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Mini-symposia: Dementie bij Turkse en Marokkaanse migranten

Alzheimer Nederland en Pharos organiseren 4 mini-symposia in 4 regio's in Nederland.

Bij migrantenouderen is dementie moeilijker vast te stellen dan bij autochtone ouderen. Daarnaast kunnen taalproblemen, onbekendheid met de ziekte, laag opleidingsniveau, schaamte er de oorzaak van zijn dat oudere migranten pas laat in het ziekteproces ondersteuning krijgen van professionals.

Huisartsen, medewerkers uit thuiszorgteams, casemanagers, en andere zorgverleners spelen een belangrijke rol in de vroege signalering van dementie, zij zien vaak de eerste tekenen van verandering.

4 Mini-symposia in 4 regio's

Alzheimer Nederland en Pharos organiseren 4 mini-symposia in 4 regio's in Nederland. Zorgverleners die werken met cliënten met een Turkse of Marokkaanse achtergrond waar sprake zou kunnen zijn van dementie nodigen wij van harte uit om deel te nemen aan een van deze mini-symposia. Bent u casemanager, huisarts of werkt u in een wijkteam of in een thuiszorgteam meld u zich dan aan.

Maak kennis met de Online test 'SignaLeren'

Tijdens de mini-symposia wordt 'SignaLeren' gepresenteerd. Dit is een online test met 10 filmpjes en vragen in het Turks, Marokkaans- Arabisch, Berbers en Nederlands over de meest voorkomende signalen van dementie.
In 10 korte filmpjes die ongeveer 1 minuut duren, beelden 2 acteurs telkens een signaal van dementie uit, te gebruiken bij vroegsignalering van dementie.
Ook is de tool in te zetten om te helpen het gesprek aan te gaan over dementie.

Cultuursensitief werken

Op de symposia vertelt een trainer van Pharos over cultuursensitief werken. Verder vertellen organisaties uit de regio's over verschillende thema's. Zoals steun aan mantelzorgers of de Cross Culturele Dementiescreening.

Eerste mini-symposium in Utrecht succes

Het eerste symposium in Utrecht was een succes. Enkele reacties:"informatief, de inhoud van het programma kwam overeen met de titel en met mijn verwachting", "heel interessant", "heel boeiend".

In welke regio's?

De mini-symposia duren twee uur vooraf een half uur inloop met een lichte maaltijd en na afloop een half uur gelegenheid tot netwerken. De volgende 4 mini-symposia vinden plaats op:

  • Noord-Holland: 17 september 2015 van 17:00-19:00 uur,locatie: Burgerzaal (Stadsdeel Amsterdam Noord)
  • Gelderland: 1 oktober 2015 van 17:30-19:30 uur,locatie: Diaconie (Groenestraat, Nijmegen)
  • Zuid-Holland: 8 oktober 2015 van 17:30-19:30 uur, locatie: PEP (Riviervismarkt, Den Haag)
  • Noord-Brabant: 17 november 2015 van 17:30-19:30 uur, locatie: Sefkat (Bosscheweg, Boxtel)

Er is plaats voor 50 – 70 deelnemers.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden bij Sandra van der Burgt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Heb je vragen? Mail dan Jennifer van den Broeke mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het mini-symposium is gratis. Je aanmelding is echter niet vrijblijvend, omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Afmelden kan tot 10 dagen voorafgaand aan het symposium of je kan een vervanger in je plaats laten gaan.

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload