logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Poster en werkbladen voor risicosignalering

Sinds 2010 zijn zorgorganisaties verplicht risico's te signaleren. V&VN ontwikkelde in opdracht van ActiZ een poster en werkbladen die hierbij helpen. 

Het signaleren van risico’s is een belangrijk onderdeel van het werk van verpleegkundigen en verzorgenden. V&VN ontwikkelde in opdracht van ActiZ een poster en werkbladen die hierbij helpen.

Bij kwetsbare ouderen liggen een aantal gezondheidsproblemen op de loer. Het is daarom van belang dat de situatie van de cliënt goed in de gaten wordt gehouden (met een moeilijk woord gemonitord) zodat zorgproblemen zoals decubitus en ondervoeding in een vroeg stadium gesignaleerd worden en je daar actie op kunt ondernemen.

Acties vastleggen in het zorgleefplan

Als er inderdaad een zorgprobleem is en de cliënt loopt een risico dan moet er uiteraard actie worden ondernomen. Die acties leg je vast in het zorgleefplan zodat alle collega's daarvan af weten en hetzelfde handelen.

Twee voorbeelden

Als een cliënt bijvoorbeeld altijd duizelig is bij het opstaan, spreek je met de cliënt af dat hij eerst even op de rand van het bed zit voordat hij in beweging komt. Als alle collega's hiervan af weten, werk je aan de preventie van een valongeluk.Als je al een aantal malen bij de cliënt medicijnen tussen de lakens of onder het bed hebt gevonden, spreek je met de cliënt af dat de gene die de medicijnen deelt, erbij blijft tot de cliënt ze heeft ingenomen. Zo werk je aan verantwoord medicijn gebruik. Dit zijn twee voorbeelden van hoe risicosignalering en de bijbehorende acties in het zorgleefplan een bijdrage leveren aan veilige zorg.

poster_risicosignalering

Poster en werkbladen van V&VN

V&VN ontwikkelde in opdracht van ActiZ een poster en werkbladen die helpen bij het signaleren van gezondheidsrisico's. Hierop staan welke vervolgacties verstandig zijn en hoe je het beste kunt handelen. Er zijn werkbladen over zes thema's uit het kwaliteitskader: huidletsel, ondervoeding, vallen, depressie, incontinentie en problemen met medicatiegebruik. Je kunt de poster en de werkbladen kosteloos downloaden via ons downloadcentrum (map werkmateriaal).

LET OP: om te kunnen downloaden moet je eerst inloggen als gebruiker. Als je je nog niet hebt aangemeld kun je dat hier doen.

>>>> naar het downloadcentrum (map werkmateriaal)

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload