logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Praktijkvoorbeeld Mentaal welbevinden

Tijdsdruk in de zorg brengt veel frustraties met zich mee. Als verzorgenden voel je het waarschijnlijk dagelijks: je wil aansluiten bij wat goed is voor de cliënt, maar je wil ook door naar je volgende cliënt of bewoner. Manuela Groot reageerde op de oproep naar voorbeelden van mentaal welbevinden in het zorgleefplan. Haar voorbeeld laat zien hoe je uit dit dilemma kunt komen. Sta even stil en lees het!

Tijdsdruk in de zorg brengt veel frustraties met zich mee niet alleen voor verzorgenden zo ook voor bewoners. Omwille van tijdsbesparing wordt de adl maar al te vaak overgenomen, niet alle bewoners vinden dit prettig ,de reactie hierop laat zich raden.

Hans " fictieve naam" is dementerend. Zijn begrip is redelijk goed maar traag, hij heeft tijd nodig om informatie te verwerken en een reactie daarop te geven, zijn fijne motoriek is goed te noemen. Hans wil vooral zoveel mogelijk zelf doen, hij is gauw afgeleid. Hans wordt boos als hij door de zusters aan of uitgekleed wordt.

Domein mentaal welbevinden opgenomen in een zorgleefplan

Vraag:

Waarom moet Hans door een zuster aan- of uitgekleed worden als hij dat zelf kan?
Hans wil zichzelf aankleden, vaak staart hij naar een kledingstuk en kijkt bedenkelijk loopt dan door de slaapkamer pakt zijn fotoboek en laat zijn foto's zien. Hans wordt vreselijk boos als de zuster hem vervolgens probeert aan te kleden, dat wil hij niet, dat kan hijzelf wel.

Doel:

Hans kleedt zichzelf onder begeleiding in eigen tempo aan, is korter afgeleid. Hans accepteert de begeleiding en een beetje hulp zonder boos te worden. Hans behoudt zijn gevoel voor eigen waarde. Hans voelt zich veilig.

Acties:

EVV' er neemt contact op met de partner van Hans en vraagt of Hans bepaalde gewoontes (rituelen) thuis had bij het opstaan of naar bed gaan.

Evv'er gaat zelf eerst een paar keer ‘s ochtends/'s avonds Hans begeleiden bij aan/uit kleden. Zij probeert verschillende vormen van aanpak en observeert hoe Hans hierop reageert, uitkomst wordt genoteerd.

Evv'er plant een overleg met collega's en deel t haar bevindingen. Een plan van aanpak wordt opgesteld waar iedereen die Hans helpt zich aan moet houden. Observaties worden gestart.

Plan van aanpak in de ochtend:

Na het wassen aan Hans vragen of jij de kleding uit de kast mag halen, laat het hem zien en vraag of hij met de keus eens is.

Vraag of jij de kleding stuk voor stuk aan mag geven en laat hem zich in eigen tempo aankleden.

Vraag of jij zijn fotoboek ondertussen in mag kijken en ga op geringe afstand zitten waar Hans je kan zien, zeg iets over de foto's en kijk gelijk hoe het aankleden verloopt stuur eventueel bij door middel van een grapje maken. Hans blijft rustig, laat zich sturen, lijkt zich niet opgejaagd te voelen en is niet boos.

Evaluatie:

De eerste week dagelijks evalueren om indien nodig direct aanpassingen in het plan van aanpak te kunnen doen. Als de opgestelde plan van aanpak goed blijkt te werken, kunnen de evaluaties naar één keer per week plaatsvinden gedurende één maand.

Eindresultaat

Na vijf weken bespreekt de Evv'er met haar collega's het behaalde resultaat. Hans heeft zijn gevoel voor eigen waarde behouden dat doet hem zichtbaar goed, hij lacht als de zuster hem helpt. Hij voelt zich veilig en is ontspannen als de verzorgende het hem vraagt of hij een beetje hulp kan gebruiken en of zij dit mag doen.

Met deze inzending verdiende Manuela een boekenpakket. Wil jij ook zo'n boekenpakket? Stuur je voorbeeld naar ons op!

Lees ook:

>>>  Nog een voorbeeld
>>>  Meer informatie over het domein Mentaal Welbevinden

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload