logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Teamscan samenwerken met naasten getest

Wat is nodig om goed samen te werken met mantelzorgers? Dat hebben de deelnemers van de Werkplaats Samenredzaamheid op een rijtje gezet met de Teamscan. Thuiszorgorganisatie Kleurrijk Zorg testte de teamscan. 

Bij Thuiszorgorganisatie Kleurrijk Zorg in Utrecht Overvecht testten vier collega's de Teamscan. Is deze checklist handig om te kijken of je klaar bent voor het samenwerken met mantelzorgers? Lees onderstaand de uitkomsten en tips.

Samenwerken gaat niet vanzelf

Familie en vrienden spelen een belangrijke rol in het leven van de cliënt. Daarom willen we graag goed met hen samenwerken. Dit gaat niet vanzelf. Het vraagt een andere manier van werken en het vraagt steun van de organisatie. In de werkplaats Samenredzaamheid somden de deelnemers zaken op die van belang zijn om goed samen te kunnen werken met naasten.

Teamscan

Al deze punten zijn op een rij gezet in een Teamscan. Hopelijk kunnen anderen die Teamscan gebruiken om te kijken wat er bij hen nog aan ontbreekt. Bij Thuiszorgorganisatie Kleurrijk Zorg in Utrecht Overvecht testten Barbara, Mohammed, Ouarda en Fadil de Teamscan.

Maatwerk

Punt voor punt is de teamscan doorgenomen. Het leverde waardevolle gesprekken op over het samenwerken met familie.

Twee taken die te maken hebben met het samenwerken met familie kwamen aan bod.Het ondersteunen van de zelfredzaamheid en het versterken van het netwerk om sociaal isolement te voorkomen.

Je zou cliënten op een lijn kunnen zetten. Op het ene uiterste staan dan de cliënten met een betrokken familie van meerdere personen, bij deze mensen kijk je vooral wat ze voor elkaar kunnen doen en of ze daar hulp bij nodig hebben. Op het andere uiterste van de lijn staan cliënten met nauwelijks familie of bekenden of bijvoorbeeld alleen een overbelaste partner of dochter. Hier ben je bezig met het versterken van het netwerk. Daartussen vind je allerlei varianten. Voortdurend ben je bezig maatwerk te leveren.

kleurrijk

Snel na de start van de zorg evalueren

In de thuiszorg valt de kennismaking en de eerste zorgverlening vaak samen, je gaat gelijk aan de slag. Om goed op maat te kunnen ondersteunen en te voorkomen dat familie vanzelfsprekend aanneemt dat je als verzorgende alles overneemt, is het belangrijk al na korte tijd de situatie te evalueren met de cliënt en de familie. Bijvoorbeeld al na twee weken. Dit is een item dat zou moeten worden toegevoegd aan de Teamscan.

De collega's van Kleurrijk Zorg vinden het een goed idee om dit soort evaluatiemomenten, meer dan nu gebeurt, standaard met familie te doen. Om de familie makkelijker te kunnen bereiken is het een goed idee om het e-mailadres van de eerste contactpersoon te vragen.

Systematisch ondervragen schept verwachtingen

Over twee punten in de teamscan: we verdiepen ons in de activiteiten van de cliënt en we verdiepen ons in de contacten van de cliënt ontstaat discussie. Hoewel de collega's allemaal duidelijk de sociale kaart op hun netvlies hebben en uit de voorbeelden die ze geven blijkt dat ze actief bezig zijn isolement te voorkomen, zijn ze huiverig om cliënten systematisch, bijvoorbeeld met een vragenlijst te bevragen op contacten en activiteiten. Je loopt hiermee de kans dat je hoge verwachtingen schept. Liever verweeft men dit op natuurlijke wijze in het werk.

EVV-ers te zorgzaam en fanatiek?!

Bij het punt we gaan niet onnodig zaken oplossen komt naar voren dat de EVV-ers zich over het algemeen als belangenbehartigers van hun cliënt opstellen en daarom soms in de ogen van collega's wat harder lopen dan strikt noodzakelijk! Een prachtig punt voor intercollegiale uitwisseling over verantwoordelijkheden!

Reageren?

Wil je reageren op bovenstaande? Heb jij nog tips of aanvullingen? Dit kan onderaan dit artikel.

Meer informatie

> Teamscan (download)
> Tips voor het testen van de teamscan (download)
> Dossier Samenredzaamheid
> Test teamscan door verpleeghuis Lozerhof
> Website Kleurrijk Zorg

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload