logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Filmtip: Forget me not

21 september is door de World Health Organisation (WHO) uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar staat de persoonlijke documentaire Forget Me Not (Vergiss Mein Nicht) centraal van 16-24 september te zien in vele filmhuizen.

Wereld Alzheimer Dag is een dag om stil te staan bij de ziekte van Alzheimer. De meest voorkomende vorm van dementie die zich voornamelijk openbaart bij mensen boven de 65 jaar. Geen ouderdomsverschijnsel, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen die het gevolg zijn van een fysieke achteruitgang van de hersenen. Een ziekte met verstrekkende gevolgen voor de patiënt en zijn directe omgeving.

Vergiss Mein Nicht

 

Dit jaar staat de persoonlijke documentaire Forget Me Not (Vergiss Mein Nicht) centraal. Het is een portret van Gretel (73). Zij heeft de ziekte van Alzheimer en haar zoon filmmaker David Sieveking keert voor enkele weken terug naar zijn ouderlijk huis om zijn vader bij te staan bij haar verzorging.

Schuldgevoelens

Hij documenteert haar gestage achteruitgang, maar vertelt ook het verhaal van haar turbulente verleden als activiste voor vrouwenrechten en vrije liefde in de woelige jaren '60. Het contrast met haar huidige situatie is scherp. David en zijn vader worstelen met schuldgevoelens als de keuze voor een verzorgingstehuis onvermijdelijk wordt. Forget Me Not is een erg persoonlijke maar tegelijk universele film, ontroerend, maar ook opvallend onsentimenteel.

>>> Lees meer

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload