logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Toegang tot het ECD: de cliënt en de uitzendkracht

Het ECD kent vele voordelen, maar er zijn ook nadelen en vragen over toegang en privacy.

Het electronisch cliëntendossier (ECD) kent vele voordelen: overzichtelijk rapporteren op doelen, automatisch gewaarschuwd worden als je familie moet uitnodigen voor een MDO, een Mic-melding niet meer apart invoeren maar met één extra klik melden. Maar er zijn ook nadelen en vragen over bijvoorbeeld de toegang.

ecd privcayNu dit 'boek van de zuster' niet meer in de huiskamer van de cliënt ligt, maar een laptop is geworden, kan de cliënt er niet meer in bladeren. Ook familie die langskomt en graag wil lezen wat er de afgelopen tijd gebeurd is, mist informatie. Sommige organisaties hebben dit geregeld met een eigen inlog voor cliënt en familie. Maar dit is nog niet overal zo.

Privacy en beroepsgeheim

Het inloggen levert ook problemen op bij het werken met uitzendkrachten. Zij krijgen in sommige organisaties, omdat dit technisch lastig te regelen is, geen toegang tot het ECD. Ten onrechte wordt gedacht dat dit niet mag in verband met de bescherming van de privacy van de cliënt. Dat is een misverstand. Het zorgplan of het ECD is een basisinstrument voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zonder inzage in de met de cliënt gemaakte afspraken en voortgangsrapportages is zij niet in staat haar werk te doen. Uit hoofde van hun functie moeten ze dus inzage hebben in het zorgplan, bovendien moeten ze daar hun bevindingen in kunnen rapporteren.

Uitzendkrachten hebben ook beroepsgeheim

Verpleegkundigen en verzorgenden, die als uitzendkracht zorgtaken verrichten hebben net als alle andere verpleegkundigen en verzorgenden het beroepsgeheim. Het beroepsgeheim hoort bij het beroep van verpleegkundige of verzorgende. Zij delen in het beroepsgeheim. Dat betekent dat als zij samen met andere collega’s bij de directe zorgverlening van zorgvragers betrokken zijn, zij kunnen deelnemen aan overleg over die zorgvragers; dat zij, zo nodig de medische dossiers van die zorgvragers kunnen inzien en dat je hen alle informatie kunt geven die zij nodig hebben om goede zorg te kunnen verlenen aan de zorgvrager (uit V&VN, Hoe ga je om met het beroepsgeheim?)

Technisch regelen

Toegang tot het ECD voor uitzendkrachten is technisch niet altijd eenvoudig te regelen. Er spelen allerlei vragen. Wie geeft ze de toegang, de manager, de ict-afdeling, iemand anders? Krijgen ze een eigen, tijdelijk, account? Krijgen ze toegang tot alle ECD's van de organisatie of kan het afgebakend worden tot de groep cliënten waarvoor de uitzendkracht die dag werkt. Moet de licentie worden gekoppeld aan een personeelsaccount? Dat kan als er een intern uitzendbureau is met een eigen poule, maar wat als de uitzendkracht van buiten komt. Kortom heel veel vragen.

Hoe regelen jullie toegang voor uitzendkrachten?

Zorgleefplanwijzer.nl is benieuwd hoe jullie de toegang tot het ECD voor uitzendkrachten geregeld hebben. Laat het ons weten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Doe ook mee aan de korte enquête over de voor- en nadelen van het ECD!

Lees meer

> Meer over het beroepsgeheim
> Hoe ga je om met het beroepsgeheim

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload