logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Verpleegkundigen en verzorgenden over toezichthoudende domotica

Zorgleefplanwijzer.nl onderzocht met behulp van acht stellingen hoe verpleegkundigen en verzorgenden aankijken tegen toezichthoudende domotica. Lees de resultaten.

Zien verpleegkundigen en verzorgenden vooral voordelen? Of levert het werken met toezichthoudende domotica ook dilemma's op?

Vrijheid of Big Brother?

Twee stellingen gingen over de vraag of toezichthoudende domotica nu juist meer vrijheid aan de cliënt geeft, of dat het Big Brother hulpmiddelen zijn waardoor privacy van cliënten afneemt.

38% van de deelnemers vindt dat camera's en uitluisterapparatuur een inbreuk zijn op de privacy. 62% van de deelnemers vindt uitluisterapparatuur juist winst voor de cliënt: deuren hoeven niet meer op slot. Iets minder dan een derde van de respondenten (29%) heeft moeite met het feit dat ze cliënten niet echt om toestemming kunnen vragen voor het gebruik van camera's of uitluisterapparatuur.

Verarming van de zorg?

Uitluisterapparatuur, camera's en gps-trackers zorgen ervoor dat verpleegkundigen en verzorgenden niet altijd meer lijfelijk aanwezig hoeven te zijn bij cliënten. Cliënten kunnen nu alleen gaan wandelen, of zonder toezicht op hun kamer of in een huiskamer verblijven.

Tien procent van de respondenten vindt dit een verarming van de zorg. Negentig procent ziet vooral de voordelen: als een cliënt alleen op pad kan, wordt zijn leven 'normaler' en het feit dat je gewaarschuwd wordt als een cliënt bijvoorbeeld zijn kamer verlaat, geeft meer overzicht en daardoor rust.

Beperkt de vrijheid van de één, de vrijheid van de ander?

Een vijfde van de respondenten geeft wel aan dat als cliënten meer vrijheid krijgen ze ook cliënten van bijvoorbeeld andere huisjes lastig kunnen vallen.

Zorgleefplan beter gebruiken voor afspraken

Drie kwart van de respondenten is tevreden over de afspraken die worden gemaakt met familie over de inzet van toezichthoudende domotica. Het zorgleefplan kan hier nog wel beter voor worden gebruikt geeft 17% aan.

83% geeft aan dat het goed lukt een afweging te maken tussen veiligheid en risico's: ondanks de vrees dat ook hier de televisie een keer op de stoep stat na een incident, lukt het ons toch cliënten de vrijheid te geven waar ze behoefte aan hebben.

Heb jij vragen of dilemma's?

Heb je vragen of dilemma's over toezichthoudende domotica of andere e-health toepassingen?
V&VN heeft een helpdesk e-health, aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kun je je vragen per e-mail stellen. Ook werken we aan een lijst met Veelgestelde Vragen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Meer lezen over juridische of ethische vragen bij domotica?

Het gebruik van toezichthoudende domotica biedt veel voordelen, maar kan ook juridische of ethische vragen oproepen. Het is goed om het daar in je team over te hebben. Wil je er meer over lezen? Bekijk dan de brochure Toezichthoudende domotica een handreiking voor zorginstellingen.

Gesprek in je team?

Wil je met je team de stellingen bespreken? Stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload