logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Onrustig gedrag bij dementie, wat kun je eraan doen?

De richtlijn 'Het verminderen van agitatie bij dementerende ouderen' helpt de onrust en het hiermee samenhangend probleemgedrag bij dementerende ouderen te verminderen.

Veel mensen met dementie hebben last van onrust of gespannen gedrag, zoals bijvoorbeeld dwalen, zoeken, onrust en agressie. Dit kan heel belastend zijn voor de dementerende oudere zelf en voor mensen in haar omgeving. Het kan zelfs leiden tot een vroegtijdige opname in een zorginstelling.

Medicatie?

onrustGeagiteerd gedrag kan met behulp van medicijnen (tijdelijk) verminderen. Het nadeel hiervan is dat medicatie bij dementerende ouderen vaak allerlei bijwerkingen heeft. De richtlijn 'Het verminderen van agitatie bij dementerende ouderen' helpt je de onrust en het hiermee samenhangend probleemgedrag bij dementerende ouderen te verminderen.

Omgaan met gedrag

Agressie, dwalen, zoeken en onrust kan allemaal leiden tot vermindering van de kwaliteit van leven van de dementerende zelf en de mantelzorger. Als verpleegkundigen en verzorgenden kun je een belangrijke rol vervullen in het vergroten van de kwaliteit van leven door goed om te gaan met dit gedrag. Ook kun je mantelzorgers en familieleden ondersteunen in de omgang met het gedrag.

Richtlijn

De richtlijn volgt de stappen van het methodisch werken. Allereerst observeer je het gedrag van de cliënt in de stappen 'Wat zien jullie?' en 'In welke situaties komt het gedrag voor?' Vervolgens zoek je naar oorzaken en bekijk je welke acties je in kan zetten. Ten slotte kijk je of het geholpen heeft en of de onrust verminderd is.

De richtlijn zelf is uitgewerkt in drie boekjes: een instructieboekje, een boekje met invulbladen en een boekje met Interventies.

>>> Bekijk en download de richtlijn

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload