logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Zorgkaart of ADL-lijst, nodig of niet?

In onze nieuwsbrief vroegen we naar voorbeelden van zorgkaarten of adl-lijsten. Als je even snel wilt weten welke zorg een cliënt nodig heeft, wordt het zorgleefplan vaak te dik gevonden. In veel organisaties wordt daarom met overzichtelijke zorgkaarten, looplijsten of adl-lijsten gewerkt. Verschillende mensen stuurden hun lijst in en zorgleefplanwijzer bekeek ze kritisch.

Wat mag je van een verzorgende verwachten?

We nemen twee lijsten als voorbeeld, die van Marja en die van Guja. Het actieplan van Marja is een vrij gedetailleerde aankruislijst van handelingen of observaties. De lijst van Guja is een stuk minder gedetailleerd. Aan de ene kant helpt zo'n gedetailleerde lijst de verzorgende om dingen niet te vergeten. Aan de andere kant zijn sommige punten erg vanzelfsprekend (bril schoonmaken, nagels verzorgen). Je mag van een verzorgende verwachten dat zij deze zaken automatisch meeneemt in haar basiszorg (Of niet?).

lijst1Dit zal ook afhangen van de cliëntencategorie, met mensen met dementie kun je minder makkelijk wensen bespreken en kan het handig zijn om op zo'n lijst bijvoorbeeld te noteren dat de cliënt een gehoorapparaat heeft en dat die moet worden schoongemaakt. Vooral als je met invalkrachten werkt.

Bij Marja staan in de actielijst geen punten die te maken hebben met benadering, wonen en welzijn. De lijst gaat vooral over de lichamelijke zorg en gezondheidsrisico's. Naast het actieplan is er ook een werkblad. Op dit blad kun je aanvullende informatie schrijven, ook over de andere domeinen (waaruit bestaat de ondersteuning van de verwerking van het ziekteproces? de ondersteuning bij verwardheid? bij welke transfer is tillen precies nodig? welke huishoudelijke taken doet mevrouw graag en hoe kunnen we haar hierin ondersteunen?)

Ken je cliënt

Guja en haar team denken kritisch na over het gebruik van een lijst. 'Eigenlijk zou het zorgleefplan voldoende moeten zijn voor het leveren van goede zorg. Bij een goed zorgleefplan en een goed gebruik ervan zou de zorgkaart overbodig moeten zijn. Maar hoe zorg je dat iedereen het plan ook leest, werkt volgens dit plan en rapporteert naar het plan? We hebben besloten het voorlopig zonder de lijst te proberen.'

Als je met een klein team werkt voor een kleine groep cliënten, leer je je cliënten zo goed kennen dat dit soort lijsten waarschijnlijk overbodig zijn. Het is dan wel zaak goed te blijven rapporteren en steeds met de cliënt (en de familie) in gesprek te blijven: is dit nog de zorg die u nodig heeft? Anders heeft je cliënt voor je het weet acht jaar lang een boterham met kaas bij het ontbijt.

>>> Download hier de voorbeeld documenten in ons downloadcentrum

Let op: om te kunnen downloaden dien je ingelogd te zijn. Geen account? Meld je dan eerst aan.

We horen graag jouw reactie. Reageer hieronder!

 

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload