logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

> Aflevering 2: Leren van Japanners: beleefde mensen en harde werkers

De reis komt steeds dichter bij en ik ben er veel mee bezig. Vandaag heb ik met een Engelse vriendin geoefend in het praten over de ouderenzorg. Want hoe zeg je: In welke onderwerpen krijgen jullie bij- en nascholing? Is cliëntgericht werken bij jullie ook een thema? Zo ja, hoe geef je dat vorm? Praten jullie met familie over het zorgleefplan? En: wat vinden Japanners eigenlijk belangrijk in de laatste levensfase? Allemaal vragen die ik wil stellen. Het liefst aan verzorgenden en verpleegkundigen, want ik hoop dat we ook in de gelegenheid worden gesteld om met hen te praten.

Complimenten

Ook al heb ik nog geen idee wat ik ga zien, ik heb ook alvast wat complimenten genoteerd: It’s a privilige to be shown around! I’m impressed by the respectful way you treat your residents! Japanners zijn denk ik heel beleefd en voorkomend, ik wil absoluut niet met mijn mond vol tanden staan en ik ben nu al enorm dankbaar voor alles wat ze me gaan laten zien.

Computer beoordeelt indicatie

TokyoHet internet geeft heel verschillende informatie over de ouderenzorg in Japan. In eerdere verslagen van werkbezoeken lees ik hoe de Japanse ouderenzorg eruit ziet. Er zijn verschillende soorten verpleeghuizen, in sommige ligt de nadruk op welzijn, in andere op gezondheid, bijvoorbeeld voor ouderen die uit het ziekenhuis komen.

De Nederlandse bezoekers die mij voorgingen, waren ook geïnteresseerd in zaken als indicatiestelling. Ik lees bijvoorbeeld dat de indicatiestelling begint met een door ouderen in te vullen formulier met 74 vragen. Een computer doet de eerste beoordeling (lijkt me fraudegevoelig?), daarna kijkt ook de huisarts ernaar en een commissie. Zij bepalen met elkaar de indeling in zorgzwaarte.

Kwaliteit en streberigheid

Ik hoop dat ook anderen me vragen meegeven. Een bevriende manager zorg mailt me: 'Ben benieuwd wat het niveau van de zorg is. Japan in volgens mij een streberige maatschappij. Ben benieuwd of je dit in de zorg terug ziet.' Grappig, Japanners staan er bekend om harde werkers te zijn, ‘streberig’ is hoe we daar vanuit de Nederlandse cultuur naar kijken. Dat zegt nogal wat over ons!


Ik ben inderdaad ook benieuwd hoe naar kwaliteit gekeken wordt. Wat zijn belangrijke aspecten van de Japanse kwaliteit, zijn ze meer medisch georiënteerd of gericht op welzijn of op een aspect dat ik als Nederlandse helemaal over het hoofd zie? Hoe zijn ze met verbeteren bezig? Willen Japanse verpleegkundigen en verzorgenden het verschil maken? Zo ja, hoe en waarin? En hoe worden ze daarin ondersteund door hun werkgever?

Registratielast, ook een Japans probleem?

registratielastJapanErvaren Japanse verpleegkundigen en verzorgenden ook registratielast? In Nederland zit die last in het niet teruggekoppeld krijgen van cijfers over kwaliteit. Het komende jaar gaan V&VN en Vilans een project draaien over betekenisvol registreren. We gaan kijken hoe zorgteams zelf, op basis van alles wat geregistreerd en gemeten wordt aan de slag kunnen met hun kwaliteit. Ik kan me voorstellen dat in een land als Japan dat in technologie voorop loopt, ook big data worden verzameld. Zouden verpleegkundigen en verzorgenden daar iets van te zien krijgen?

Wil je mij vragen meegeven voor mijn reis naar Japan? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Arigatou! (Dankjewel!)

>> Terug naar deel Deel 2
>> Naar Deel 3: de eerste dag in Japan
>> Blog Leren van Japan

Reacties (4)

 • Majorie de Been

  25 februari 2016 op 13:20 |
  Ik ben benieuwd wat de Japanners belangrijk vinden bij het ouder worden en in de zorg voor ouderen. Wat is goed sterven en goede palliatieve zorg? Bij Pharos zijn we gestart met een project gericht op verbetering van de palliatieve zorg aan niet-westerse migranten. Te vinden op www.pharos.nl onder de zoekterm 'in gesprek over leven en dood'.

  antwoord

 • mpeters

  03 maart 2016 op 09:45 |
  ik ben benieuw of in de Japanse samenleving de individuele zorg rondom de oudere central staat of toch meer het collectieve belang van de samenleving. Hoe kijkt de oudere Japanner hier eigenlijk zelf tegenaan? Wat verwacht zijn familie van de zorg en wat word er door de samenleving opgelegd aan waar de keuzes voor de oudere Japanner liggen?

  antwoord

 • Anne Marie Vaalburg

  03 maart 2016 op 12:35 |
  Metha stuurde een vraag via de mail:

  Beste Annemarie,

  Allereerst; wat leuk dat je naar Japan gaat.
  Ik ben heel erg blij met de zorgleefwijzer, het heeft me veel inzicht gegeven.

  Ik werk met veel ouderen (Dementie) en ben daarnaast nog mantelzorger voor mijn moeder.

  Ik vroeg mij af hoe ze in Japan tegen ouderenzorg kijken in het algemeen. Is het niet belangrijker voor de kinderen dat de ouders in eerste instantie door hunzelf (kinderen) verzorgd worden? Ik heb dat van mijn moeder wel meegekregen en vind het dan ook heel moeilijk om te zien dat dat in NL niet een eerste optie is.(mijn moeder is Indonesisch)

  Ik hoor graag van je en succes, ik was graag mee gegaan het klinkt zo ontzettend interessant!

  Vriendelijke groet/Best regards,
  Metha

  antwoord

 • Anne Marie Vaalburg

  03 maart 2016 op 12:36 |
  En José mailde deze vraag:

  Hoi Anne Marie, wat een super trip ga je maken en hopelijk ontmoet je inspirerende mensen. Via V&VN Zorgleefplanwijzer heb ik hiervan gehoord. Wat denk ik vooral afgekeken kan worden in Japan, is hoe de vergoeding voor ouderenzorg daar geregeld is EN of het werkt.

  In het kader van de bezuinigingen verdwijnen er steeds meer verzorgingsplekken. De thuiszorg kan dat volgens mij echt niet allemaal op gaan vangen. Hoe doen ze dat daar?

  - Sinds twee jaar werk ik graag bij ouderen thuis in de terminale fase. Al enkele malen is het voorgekomen dat iemand weer opknapt en de 24 uurs zorg stopgezet wordt. Vaak willen ouderen dan toch iemand in huis hebben. De familie kan en wil dat vaak niet oplossen. Een verpleegkundige van rond de 30 euro per uur is dan meestal niet nodig. Via via zijn er dan wel dames die “zwart” geld bijverdienen en die zorg op zich nemen. Dat is toch niet helemaal de bedoeling. Is daar in Japan een oplossing voor bedacht?

  Misschien had je deze onderwerpen allang op je lijstje staan.

  Ik wacht je blog met plezier af.

  Groetjes, José
  HBO verpleegkundige

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload