logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

> Aflevering 1: De eerste voorbereidingen, kennismaken met Japan

Begin maart ga ik namens V&VN op studiereis naar Japan. Een geweldige kans om te leren van de ouderenzorg in dat land. Japan heeft namelijk heel veel ouderen. Qua vergrijzing lopen de Japanners zo’n tien tot vijftien jaar voor op Nederland, een kwart van de mensen is daar 65 jaar of ouder. Om me voor te bereiden, luister ik naar een interview met professor Rudi Westendorp, die ten tijde van het interview (2014) hoogleraar ouderengeneeskunde is. Hij ontving een groep Japanners in Nederland om onze ouderenzorg te bekijken. Ik leer al voordat ik wegga!

Inwonen bij de oudste zoon

kaartJapanMijn beeld van Japan is, dat het een traditionele samenleving is, waar vast veel zorg wordt verleend door familie en buren. Dat klopt maar voor de helft, vertelt Westendorp. Inderdaad woont wel 65% van de ouderen bij hun oudste zoon en wordt verzorgd door de schoondochter. Er is dus veel mantelzorg binnen het gezin. Buiten het gezin is dat er nauwelijks. In Nederland juist wel: veel mensen krijgen hulp van buren en vrienden en een groot deel van de Nederlandse bevolking doet vrijwilligerswerk.

Veel cement

De Japanse maatschappij begint te moderniseren. Sinds ongeveer vijftien jaar kunnen ouderen ook een beroep doen op professionele ouderenzorg buiten het gezin, zoals bij ons via de Wet langdurige zorg. Omdat mensen helemaal niet gewend zijn buiten het gezin voor elkaar te zorgen, dreigt er een te groot beroep op die ouderenzorg te worden gedaan! (Waar heb ik dat eerder gehoord?)

Het interview zorgt ervoor dat ik anders, veel positiever, kijk naar onze Nederlandse maatschappij. Onze samenleving lijkt op het oog geïndividualiseerd, maar er is toch veel ‘cement’. En op dat vlak wilden de Japanners die bij Westendorp op bezoek waren iets leren.

> Beluister hier het het interview met professor Rudi Westendorp

Geen woord voor pensioen

vlagjapanWat zouden wij van Japanners kunnen leren? Ik ga me er de komende tijd nog meer in verdiepen. Vooral hun leefwijze lijkt me gezond en misschien een voorwaarde voor een zorgeloze oude dag? De Japanse keuken is relatief gezond, hoofdingrediënten zijn vis en rijst en er wordt minder vlees gegeten.

Verder ken ik uit Japan bewegingsleren zoals Karate en Aikido, die zowel gaan over een fysieke als mentale houding. Als ik denk aan ouderen in Japan, zie ik slanke, taaie mensen voor me. Dat klopt ook als je de documentaire over de Okinawa’s bekijkt. Tachtigplussers en negentigplussers werken nog op het land. Okinawa is een Japans eiland waar vier keer zoveel mensen wonen van 100 jaar of ouder. In het Okinawaanse dialect bestaat er geen woord voor pensioen…

Het lijkt me niet eenvoudige om déze Japanse elementen in de Nederlandse cultuur te integreren. Ik hoop dat ik veel dingen ga zien die we wél over kunnen nemen.

> Bekijk de documentaire

> Verder

Stuur jouw vragen op!

Wil je mij vragen meegeven voor mijn reis naar Japan? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Je kunt hieronder een reactie plaatsen.
Arigatou! (Dankjewel!)

Reacties (2)

 • Sandra

  19 februari 2016 op 10:08 |
  Wat een mooie kans! Veel succes en plezier met de voorbereidingen. Hopelijk kom je straks terug met heel veel nieuwe inzichten en de nodige bagage :-).

  antwoord

 • M. de Kleijne Peters

  22 februari 2016 op 15:43 |
  Wat een geweldige ervaring zal dit voor jou gaan worden, en lees in je volgende blog of er toch al iets van cement valt te bespeuren.

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload