logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

> Aflevering 3: De eerste dag zit er op!

De eerste kijk-en-leerdag zit erop. Het is allemaal erg overweldigend, sommige dingen zijn echt anders, sommige dingen juist verrassend hetzelfde. De opvallendste zaken van ons bezoek aan een zorgorganisatie met op één terrein zowel ouderenzorg als gehandicaptenzorg op een rij.

Geel van buiten, wit van binnen

Na een voorspoedige reis zijn we maandag aangekomen in Japan en naar het hotel gereisd.
Het was Hollands weer, grijs en regenachtig en we vervolgden onze reis met de trein naar Tokyo.

bloesem echtWe zijn ontvangen door een team van vreselijk aardige mensen die ons deze dagen zullen begeleiden, veel humor en ontzettend voorkomend. Shigeru Homma heeft de leiding, hij noemt zichzelf een ‘banaan’: geel van buiten en wit van binnen, hij is in Japan geboren maar heeft met zijn ouders tot zijn veertiende in Amerika gewoond, dus kent zowel de Japanse als de westerse cultuur.

Shigeru geeft ons maandagmiddag een lesje Japanse cultuur en instructies hoe ons te gedragen. Eén daarvan gaat over de aankomst bij de zorgorganisatie: Roep heel enthousiast goedemorgen èn buig!

Dat hebben we vanmorgen dus ook gedaan bij onze aankomst in King’s Garden te Tsukuba. King’s Garden is een zorgorganisatie met 76 locaties. De locatie in Tsukuba bestaat uit twee zorgcentra voor ouderen en een huis met dagbesteding voor mensen met een verstandelijke handicap. Ook gaat een team de wijk in om daar hulp of zorg te bieden en er is een maaltijdservice.

Anders dan in Nederland

Verschillende dingen vallen gelijk op, de bouw is behoorlijk verouderd in vergelijking met Nederland, dat is voor ons even schakelen. Mensen zitten bij elkaar in vrij grote ruimtes op in onze ogen oude banken en we zien slaapkamers met vier bedden. We komen wel wat technologische hulpmiddelen tegen, maar absoluut geen robots! Wel zijn hier overal toiletten met sproeiers en drogers en het zorgplan op een i-pad. Alle rapportages worden overigens elke maand aan familie gestuurd en die reageren er ook op als ze dat willen.

Moeder overste

mrsUtsunomiyaWat opvalt is de ontspannen sfeer, zowel bewoners als personeel zijn heel vriendelijk en lachen veel. Het grote respect voor de oudere uit zich in ieder geval niet in stijf of formeel gedrag. Mrs Utsunomiya is de directeur van de locaties, zij is een echte moeder overste. Ze vertelt ontzettend enthousiast over wat King’s garden allemaal biedt en heeft duidelijk de touwtjes goed in handen.

Kwaliteit op papier zegt niets

In de middag houd ik een korte presentatie. Dit als opstap naar de vraag aan hen, hoe ze hier met kwaliteit bezig zijn. Japan heeft niet zoiets als een kwaliteitskader voor de ouderenzorg. De overheid heeft wel een norm voor minimale personele inzet, maar die is aan de lage kant geeft Mrs Utsunomiya aan. Bij King’s Garden zitten ze daar uit overtuiging ruim boven. Ook moet net als bij ons iedere cliënt een zorgplan hebben. Er is wel zoiets als een inspectie, maar zo vertelt Utsunomiya die controleren alleen de kwaliteit op papier en dat zegt niet zoveel…

Iedereen is van waarde voor de samenleving

Andere kwaliteitseisen blijken vooral uit wat we zien. Er is een intensieve samenwerking tussen het huis waar de mensen met een verstandelijke beperking wonen en de twee locaties voor ouderen. Ze geloven in de meerwaarde die het onderlinge contact van de verschillende doelgroepen heeft. Ook geloven ze erin dat iedere burger van waarde is voor de samenleving en iets kan geven aan die samenleving, dat uit zich bijvoorbeeld in het maken en verkopen van koekjes en het verkopen van een kalender met hun creatieve werk.

Look in the eyes

We vragen op welke competenties ze speciaal letten bij het aannemen van personeel. Dat zijn communicatie en de motivatie om te leren. Maar bovenal vertrouwen: ‘can we look the person in the eyes’. Mooie en belangrijke punten, die we misschien nog kunnen gebruiken als inspiratie voor de Leidraad Personeelssamenstelling die binnenkort uitkomt.

Foto's:

In Japan zijn dagelijks aardbevingen. De helmen hangen altijd klaar. En ook deze speciale hoofdbescherming die hier wordt gedemonstreerd door deze caregiver:

aardbeving helm

helm

De eerste dag moeten we schakelen, in tegenstelling tot wat we verwachten blijkt de locatie die we bezoeken in vergelijking met Nederland best verouderd. Dit is de cliëntentelefoon in de gang....:

cliententelefoon

Japanse bloesem nu als knutselwerk :

Bloesem

Knoppenpaneel bij het toilet. Met was- en droogfunctie en nepdoortrekgeluiden voor als je je schaamt:

toilet japan

 

>>> Alle afleveringen op een rij

Reacties (3)

 • veronique

  11 maart 2016 op 07:38 |
  Echt bijzonder om dit te mogen meemaken! En mooi dat wij een beetje kunnen meereizen zo.
  Ben heel benieuwd naar nog meer informatie. Presentatie in Nederland?
  groetjes
  Veronique

  antwoord

 • M. de Kleijne Peters

  13 maart 2016 op 22:48 |
  "Alle rapportages worden overigens elke maand aan familie gestuurd en die reageren er ook op als ze dat willen" schrijf je. Is er hierdoor ook een intensievere mantelzorg ? of wordt het meer gezien als een verantwoording van de geleverde zorg?

  antwoord

 • Anne Marie Vaalburg

  05 april 2016 op 11:23 |
  Hoi Marita, dankjewel voor je reactie. Ik kreeg de indruk dat het in Japan niet echt een vraagstuk is of familie betrokken is. Het leek alsof de betrokkenheid daar wat vanzelfsprekender was dan bij ons. In Nederland hebben we al veel langer een 'verzorgingsstaat'. We hadden al bejaardentehuizen in de zestiger jaren volgens mij. Dus in Nederland moeten we echt een omslag maken naar de 'participatiemaatschappij', terwijl die in Japan eigenlijk nooit weggeweest is. Bovendien hebben ze daar een sterke betrokkenheid binnen families, ook dat draagt bij aan een vanzelfsprekendere mantelzorg, ook in het verpleeghuis.
  Hartelijke groeten, Anne Marie

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload