logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Welke eisen stelt de inspectie aan het zorgleefplan

De inspectie baseert zich bij haar toezicht op het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. In dit document lees je vooral in het hoofdstuk Persoonsgerichte zorg en ondersteuning (en de uitwerking van dit hoofdstuk in Bijlage 1!) handvatten voor het werken met het zorgleefplan.

In het hoofdstuk staan een aantal harde vereisten:

 • Iedere cliënt beschikt binnen 24 uur over een voorlopig zorgleefplan (met in ieder geval zaken zoals medicatie, dieet, primaire hulpvraag, een eerste contactpersoon en afspraken over handelen bij calamiteiten), dat uiterlijk zes weken na opname (of zoveel eerder als mogelijk) volledig en (tot bijstelling aan de orde is) definitief wordt 4.
 • De verantwoordelijkheid voor het opstellen van een zorgleefplan is belegd bij een verzorgende van tenminste niveau 3 (IG), of bij een andere zorgverlener van tenminste niveau 3. Bij voorkeur is dit de contactverzorgende dan wel de eerste verantwoordelijk verzorgende of verpleegkundige (EVV-er).

Daarnaast geeft de uitwerking in bijlage 1 veel richting aan het werken met zorgleefplan. Bij het onderdeel Zorgdoelen worden hele concrete suggesties gedaan. Maar ook de onderdelen Compassie, Uniek zijn en Autonomie zijn nuttig. Zij geven aanwijzingen voor het realiseren van persoonsgerichte zorg en dat is immers waar het zorgleefplan een belangrijk instrument voor is.

Lees ook:

>>> Veel gestelde vragen rondom het zorgleefplan

 

Reacties (1)

 • peters

  06 september 2013 op 14:09 |
  Welke eisen stelt de inspectie t.a.v. de halfjaarlijkse evaluatie?
  BV Je schrijft vanuit de bewoner hoe hij de zorg ervaart. De bewoner of vertegenwoordiger zet een handtekening en de PBer bv. Let op dat de juiste datum op het formulier staat. En wat nog meer?

  antwoord

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload