logo venvn oranje witAan de slag met het Zorgleefplan, deel je kennis online!

Hoe gebruik je de vijf rollen van verzorgenden in het maken en onderhouden van het zorgleefplan?

Hallo Mensen, Ik zit in de eindfase van mijn opleiding sociaal agogisch verzorgende en ben met een opdracht bezig. De vraag is: Licht toe hoe de vijf rollen van de verzorgende terugkomen in het samenwerken aan continuïteit en coördinatie van de zorg. Misschien denk ik te moeilijk maar ik kom er niet uit. Ik wil dit onderwerp linken aan het zorgleefplan. Dus hoe gebruik je de vijf rollen in het maken en onderhouden van het zorgleefplan. Misschien hebben jullie tips?

Antwoord van Desiree Bierlaagh, adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN:

Beste Dineke,

Wat interessant en waardevol om de rollen te gebruiken bij het opstellen en onderhouden van het zorgleefplan. De rol van begeleider gaat over het contact en het kennen van de client; een belangrijke rol bij het opstellen van het zorgleefplan: vanuit de begeleidersrol vraag je je af of je weet wat de client belangrijk vindt in zijn leven. Deze rol blijft belangrijk omdat het zorgleefplan niet statisch is: wensen van de client veranderen en dus ook het ZLP.

Als belangenbehartiger stel je de wensen van de client voorop en laat je dit voor gaan op vaste regels in de organisatie: ook dit komt tot uitdrukking in het zorgleefplan.

Daar waar dit een spanningsveld vormt met anderen treedt je op als samenwerker: hoe kunnen wij met elkaar de kwaliteit van leven van deze client zo goed mogelijk ondersteunen en respecteren we daarbij de wensen en mogelijkheden van de client.

Het is niet altijd mogelijk om alle wensen te verwezenlijken, jouw rol is dan om dat te signaleren en een wens niet te snel van tafel te vegen. Als de wens van de client werkelijk centraal staat vraag je je in zo'n geval af: hebben we alle mogelijkheden onderzocht: zijn er nog alternatieven denkbaar. Je bespreekt dit met de client en zijn familie, indien nodig geef je signalen door aan het hoger management.

Met de normen verantwoorde zorg en het zorgleefplan krijgen zorgprofessionals een grotere verantwoordelijkheid en meer ruimte om de zorg samen met de client in te vullen. Hiervoor is het nodig dat je kunt leren van elkaar en lastige situaties met elkaar kunt bespreken en evalueren. De rol van beroepsbeoefenaar draagt dus indirect bij aan het opstellen en onderhouden van het zorgleefplan, doordat je kennis deelt en gaanderweg met elkaar ontwikkelt.

Plaats een reactie

Log eerst in om te kunnen reageren (via de linkerkolom).

Contactinformatie

Zorgleefplanwijzer.nl
Postbus 8212
3503 RE UTRECHT
Telefoon: (030) 291 90 50

Een initiatief van:

logo_vvn_metdescr_gewoonZorgvoorBeter 76

Meest gedownload